dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
beleidsdekkingsgraad
Alle Nederlandse pensioenfondsen moeten vanaf 2015 gebruik maken ... >>
 Vandaag 20-04-2024
21830 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 oorlogseconomie
3 penny wise, pound foolish
4 reconciliatie
5 excasso
 Thema's
 Recent verbeterd
19-04vermogenswinstbelastin...
19-04interne markt
19-04beleidsdekkingsgraad
19-04bitcoin halving
19-04buy low, sell high
19-04probeer nooit een vall...
19-04GDPNow
19-04fundamentele analyse
19-04liquidation preference...
19-04liquidatiepreferentie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

beleidsdekkingsgraad


Alle Nederlandse pensioenfondsen moeten vanaf 2015 gebruik maken van de zogenaamde ‘beleidsdekkingsgraad’. De beleidsdekkingsgraad is de (actuele) dekkingsgraad waarop pensioenfondsen hun beleidsbeslissingen moeten baseren en wordt berekend als het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden (dus gebaseerd op marktinformatie) van de laatste twaalf maanden. Dit gemiddelde gebruiken pensioenfondsen om te bepalen of de pensioenen kunnen worden verhoogd (aanpassen aan de inflatie: ‘indexeren’) of moeten worden verlaagd (‘korten’).
Het gebruik van dit gemiddelde vloeit voort uit het nieuwe Financieel Toetsingskader (nFTK), dat per januari 2015 voor pensioenfondsen werd ingevoerd.

Voorbeeld

  • 'Positieve beleggingsresultaten hebben de financiële positie van de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland in het eerste kwartaal verbeterd. Vooral beursgenoteerde aandelen droegen bij aan de beleggingswinsten. De dekkingsgraad is een graadmeter voor de financiële gezondheid van een pensioenfonds. Die dekkingsgraad is nu nog bepalend voor de mate waarin een fonds de pensioenen met de inflatie mee kan laten stijgen. Veel pensioenfondsen kampten jarenlang met een te lage dekkingsgraad, waardoor uitkeringen niet konden worden verhoogd. Dat is verleden tijd. Gemiddeld kwam de actuele dekkingsgraad van ABP, PFZW, BpfBouw, PME en PMT in het eerste kwartaal uit op 113,0% blijkt uit kwartaalupdates. De beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde over twaalf maanden, kwam gemiddeld uit op 114,6%. Dat laatste cijfer is bepalend voor de mate waarin een fonds de pensioenen met de inflatie kan laten meestijgen.
    Bron: FD - 18-04-2024.

  • 'Het pensioenfonds HAL staat er extreem goed voor. Het fonds had eind juni een beleidsdekkingsgraad van 184%; dat betekent dat het fonds voor elke euro aan beloofd pensioen (nu en in de toekomst) al 1 euro en 84 cent in kas heeft.'
    Bron: DFT.nl - 21-07-2017.

  • 'De beleidsdekkingsgraad van de pensioenfondsensector is aan het eind van het eerste kwartaal van 2017 uitgekomen op 99,7 procent. In het genoemde kwartaal is deze dekkingsgraad met 2,2 procentpunten toegenomen. (.....) De dekkingsgraad gebaseerd op marktinformatie is in het eerste kwartaal gestegen met 2,8 procentpunten naar 104,9 procent. Deze dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen de waarde van de beleggingen van pensioenfondsen enerzijds en de waarde van de pensioenverplichtingen anderzijds.'
    Bron: DNB - 25-04-2017.



Zie ook: dekkingsgraad, Financieel Toetsingskader. Vergelijk: actuele dekkingsgraad, DNB-dekkingsgraad, economische dekkingsgraad, marktwaarde dekkingsgraad, nominale dekkingsgraad, nominale dekkingsgraad, reele dekkingsgraad.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet