Het verbreken van handelsrelaties, meestal met andere landen.
Vaak wordt een boycot verplicht opgelegd; schendingen van zo'n boycot kunnen tot boetes of andere maatregelen leiden.
De term verwijst naar een Engelse rentmeester in Ierland (Charles Boycot) die zo gehaat werd dat hij volledig werd genegeerd.
Bekend is onder andere de boycot van Zuid-Afrikaanse producten als protest tegen de apartheid en de olieboycot van de Arabische landen in 1973 die leidde tot de oliecrisis.
Niet alleen overheden kunnen een boycot instellen; ook consumenten kunnen bepaalde producten bewust niet kopen (kopersstaking), bijvoorbeeld om te protesteren tegen misstanden, zoals de schending van mensenrechten.
Boycots kunnen ook betrekking hebben op andere zaken, bijvoorbeeld de Olympische Spelen of verkiezingen.
Voorbeeld
' Deze maand begint Oranje aan de kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal in Qatar, eind volgend jaar. Maar het feestje lijkt al bij voorbaat besmet door de recente roep om een boycot. .........Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch zijn niet voor een boycot. Zij willen het WK vooral gebruiken als katalysator om de mensenrechtensituatie duurzaam te verbeteren, omdat er nu internationaal een vergrootglas ligt op Qatar.'
Bron: Trouw - 13-03-2021.
Zie ook: geopolitieke risico’s, nationale veiligheid, dual-use goederen, protectionisme, economische sancties, handelssancties, oliecrisis, olieschok, kopersstaking, Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, dwangarbeid, moderne slavernij, bloediamanten, bloedmetalen.
Tip anderen
|