Ook: all-nighter.
Aanduiding voor een extreem lange werkdag: werken, wakker blijven, meestal met behulp van cafeïne en koude douches, gedurende meer dan 24 uur.
Dergelijk werkdagen komen regelmatig voor bij ambitieuze werknemers van grote investeringsbanken (zoals Goldman Sachs en Bank of America) in één van de grote financiële centra. Zelfs meerdere aansluitende allnighters komen voor.
Vanzelfsprekend brengt dit verschijnsel grote risico's mee voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid; niet zelden worden stimulerende middelen gebruikt om dit gedrag mogelijk te maken. Lange werkdagen worden door de werkgevers in deze sector zeer gewaardeerd, maar er wordt vanzelfsprekend niet aangedrongen op allnighters; die zijn meestal het gevolg van een drang bij de betrokken werknemer om hogerop te komen en een (veel) hoger inkomen te bereiken. Ook speelt de angst om de baan te verliezen soms een rol.
Voorbeeld
- 'Het ‘klagen’ van junior bankiers van Goldman Sachs over 105-urige werkweken heeft effect gehad. Het management van de Amerikaanse bank heeft besloten om hen te ontlasten met behulp van maar liefst twee extra vrije dagen. Junior bankiers die vervolgens doorgroeien naar senior niveau, kunnen al helemaal in hun handen knijpen: senior bankiers krijgen namelijk een onbeperkt aantal vakantiedagen. De aankondiging van extra vrije dagen volgt nadat de werkdruk van Goldman Sachs vorig jaar onder vuur kwam te liggen. Junior medewerkers klaagden dat zij werkten in onmenselijke omstandigheden en beoordeelden hun mentale gezondheid met een 2,8 en hun fysieke gezondheid met een 2,3. Voordat ze bij de bank begonnen gaven zij zichzelf respectievelijk nog een 8,8 en een 9,0. “Er was een punt waarop ik niet meer at, douchte, of iets anders deed dan werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat”, stelde een werknemer. Een ander gaf aan dat zijn lichaam constant pijn doet en hij zich neerslachtig voelt. Ongetwijfeld problemen die als sneeuw voor de zon verdwijnen met de twee extra vrije dagen per jaar.'
Bron: Banken.nl - 08-06-2022.
- 'Een senior manager (46) bij een trustbedrijf heeft zich ook nooit afgevraagd of hij zichzelf kan zijn op het werk. ......Diezelfde groepsdruk zag hij bij het consultancykantoor waar hij begon. „Het zit hem in dingen als stoer doen over wie de duurste driver [golfclub] heeft gekocht of de beste leasebak heeft. Je ziet dat veel jongens daarin meegaan om te one-uppen [iemand overtroeven]. Het M&A-team bijvoorbeeld had best vaak een all-nighter, dat je de hele nacht doorwerkt.'
Bron: NRC - 18-11-2022.
Zie ook: moderne slavernij, perverse prikkels, burn-outaankopen, testosteronbankier, magic roundabout, investeringsbank, zakenbankier, quant, raccoon, structurer, financial engineer. Vergelijk: nine-nine-six.
Tip anderen
|