Afgekort: IR.
Nederlands: integrale verslaggeving.
Een manier van het presenteren van de cijfers in een jaarverslag waarbij het het verhaal achter de cijfers de meeste aandacht krijgt.
De cijfers ondersteunen als het ware dat verhaal en op die wijze zou bij stakeholders een beter inzicht ontstaan in de stand van zaken bij de desbetreffende onderneming, onder meer met betrekking tot duurzaamheid en het verband met maatschappelijke ontwikkelingen.
Voorbeeld
'Shell beleeft een annus horribilis. De koers van het olie- en gasbedrijf is dit jaar gehalveerd. De olieprijs is onderuit gegaan door de enorme vraaguitval vanwege corona en onenigheid tussen Saoedi-Arabië en Rusland over het terugbrengen van de olieproductie. Shell schreef miljarden af en verlaagde voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend. Maar opvallend genoeg doen de Amerikaanse oil majors het in exact dezelfde markt veel beter. ........Die staan onder toenemende druk om ook meer informatie te verschaffen aan beleggers. Grote Amerikaanse pensioenfondsen willen dat Chevron en ExxonMobil ook hun prognoses over de olieprijs bekendmaken. Shell rekent voor dit jaar op gemiddeld $35 per vat, en over twee jaar op gemiddeld $50. Waarmee de Amerikanen rekenen voor hun aannames, weet de buitenwereld dus niet. Of de bedrijven ook buigen voor de druk van hun aandeelhouders, is maar de vraag. In Europa is er, tot aan de Europese Commissie aan toe, serieus werk gemaakt van 'Integrated reporting': jargon voor niet-financiële informatie die wordt meegenomen in jaarverslagen.'
Bron: FD - 04-08-2020.
Zie ook: Global Reporting Initiative, International Integrated Reporting Committee, duurzaam ondernemen, creating shared value.
Tip anderen
|