Verzekeringswiskundige, wiskundig of economisch adviseur.
Expert met sterke wiskundige en economische achtergrond, die gespecialiseerd is in het doorrekenen en evalueren van risico's.
Een actuaris rekent bijvoorbeeld aan de hand van sterftetabellen de pensioenverplichting van een pensioenfonds uit (hoeveel geld er in kas moet zitten om pensioenen uit te kunnen betalen) en hoe hoog de (pensioen-)premies dan moeten zijn.
Voorbeeld
'Meisjes die dit jaar geboren worden, hebben een levensverwachting van 92,8 jaar, jongetjes een levensverwachting van 90,0 jaar. Ben je dit jaar 65? Dan heb je als man nog 20,4 jaar te leven gemiddeld, als vrouw nog 23,3 jaar. Waarom weten we dat precies? Omdat actuarissen dat nodig hebben om te berekenen hoeveel geld er nodig is voor pensioen of levensverzekering. Een pensioenfonds of een levensverzekeraar heeft zo’n actuaris, oftewel een verzekeringswiskundige, nodig om te kunnen functioneren. Zonder kansberekening, zonder inschatting van hoe hoog de premies moeten zijn en hoeveel geld er in kas moet zitten, immers geen uitkering of pensioen. Datzelfde geldt voor schadeverzekeraars: daar berekent de actuaris de kans op een brand of autoschade en bepaalt op basis daarvan wat de prijs moet zijn van een verzekering.'
Bron: NRC - 14-09-2022.
Zie ook: Actuarieel Genootschap, kansberekening, actuarieel rendement, actuariële grondslagen, pensioentoezegging, dekkingsgraad, dekkingstekort, sterftetafel, sterfteresultaat, sterfterisico, langlevenrisico.
Tip anderen
|