Letterlijk de 'onmogelijke drie-eenheid', een bekend economisch trilemma.
In de ideale wereld zou een land / economie gelijktijdig zowel een vrij verkeer van kapitaal én een stabiele wisselkoers (vaste wisselkoers) willen hebben én een onafhankelijk binnenlands rentebeleid willen voeren.
In de praktijk is het echter onmogelijk om als land alle drie deze zaken gelijktijdig te realiseren. Slechts twee van deze drie kunnen gelijktijdig beïnvloed worden door de regering of de centrale bank van een land.
Landen die een bijvoorbeeld een open kapitaalmarkt willen en de vrijheid willen hebben hun eigen rentebeleid uit te voeren om de inflatie onder controle te houden, zullen een vrije wisselkoers moeten accepteren.
Voorbeeld
'Economen kennen de ‘impossible trinity’. Al in 1960 constateerde Robert Mundell dat het onmogelijk is om een vaste wisselkoers, vrij kapitaalverkeer en een onafhankelijk monetair beleid te combineren. Twee van de drie kan wel, maar niet alle drie tegelijk. Later formuleerde Dani Rodrik een andere ‘onmogelijke drie-eenheid’. Volgens hem kunnen democratie, nationale soevereiniteit en economische integratie evenmin alle drie tegelijkertijd toegepast worden.'
Bron: crystalcleareconomics.nl, Han de Jong - 08-05-2023.
Zie ook: trilemma, monetair beleid, open economie, kapitaalmarkt, wisselkoers, vrije wisselkoers, rentebeleid, inflatie.
Tip anderen
|