Een soort pacht (vorm van huur voor het beschikbaar stellen van grond); de pacht eindigt in dit geval echter niet bij het overlijden van de pachter.
Het gaat dan om bijvoorbeeld de pacht van de grond waarop iemands koopwoning staat; de grond waarop het huis staat is doorgaans van de gemeente. De pachter betaalt een jaarlijkse pacht, ook wel canon genoemd, meestal in de vorm geld, aan de verpachter (maar het kan ook een deel van de opbrengst van de grond zijn).
Vaak heeft erfpacht betrekking op een bepaalde looptijd (49 en 99 jaar komen veel voor), maar ook eeuwigdurende erfpacht komt nog wel voor. Dit laatste wordt dan het recht van beklemming genoemd.
Voorbeeld
'De meeste Nederlanders zal de de term erfpacht weinig zeggen. Onder Amsterdamse huiseigenaren is het 't gesprek van de dag. Zij hebben nog tot 8 januari om met flinke korting over te stappen naar een nieuw, maar mogelijk duurder, erfpachtstelsel. Voor veel mensen is het een ingewikkelde keuze. ......De meeste gemeenten hebben de afgelopen decennia al regelingen getroffen om erfpacht af te schaffen. Je kon de grond dan tegen betaling in eigendom krijgen. Of de erfpacht voor eeuwig afbetalen, wat op hetzelfde neerkomt. Amsterdam biedt nu de eigenaren van zo'n 160.000 huizen de mogelijkheid om nog één keer fors te betalen, om er vervolgens voor eeuwig vanaf te zijn. Als je je huis dan weer verkoopt, is de aanname dat het in waarde is gestegen, omdat de volgende eigenaar niets meer hoeft uit te geven aan erfpacht.'
Bron: NOS.nl - 03-01-2020.
Zie ook: belasting, woonlasten, huur, pacht, perceel, canon, duokoop, concessie, precario, erfpachtvluchteling, zakelijk recht.
Tip anderen
|