Het saneringskrediet is een schuldregelingsvorm. Saneringskredieten zijn gericht op het in één keer aflossen van de schulden bij alle schuldeisers. Bij een saneringskrediet wordt door middel van het afsluiten van een kredietovereenkomst de totale schuldenlast tegen finale kwijting, op basis van betaling van een percentage van de totale schuldenlast, afgekocht.
Bij het schuldhulpverleningstraject wordt eerst berekend hoeveel de klant (schuldenaar )van zijn budget maandelijks kan betalen gedurende het 3 jaar durende traject. Dit bedrag bepaalt hoeveel de schuldeisers van hun openstaande vordering terug kunnen ontvangen. Bij een saneringskrediet ontvangen de schuldeisers na akkoord direct hun geld minus de rentekosten van het krediet. De klant heeft na het saneringskrediet nog maar één schuldeiser over. Dat geeft ook rust, waardoor de klant zich kan richten op het oplossen van knelpunten op andere leefgebieden.
Voorbeeld
- 'Arnhem gaat alle schulden aflossen van ongeveer 50 huishoudens in Immerloo. Die wijk staat bij het CBS te boek als het armste postcodegebied van Nederland. Het gaat om een experiment. De gemeente hoopt aan te tonen dat als schulden helemaal zijn verdwenen, andere problemen als huiselijk geweld, verslaving, verwaarlozing en werkloosheid sneller en beter kunnen worden aangepakt. Het experiment gaat verder dan het saneringskrediet, dat steeds meer gemeenten invoeren. In dat systeem neemt de gemeente alle schulden over, waarna de schuldenaar alleen de gemeente als schuldeiser heeft.'
Bron: NOS - 23-04-2024.
- 'Toch zijn er wel degelijk positieve aspecten te melden over de schuldhulpverlening. Eén ervan is dat in 2020 voor het eerst niet schuldbemiddeling, maar saneringskrediet de belangrijkste manier was om problemen op te lossen. Omdat een gemeentelijke kredietbank bij saneringskrediet in één keer alle schuldeisers afkoopt, krijgen aanvragers sneller duidelijkheid en kunnen schuldeisers hun dossier sneller afsluiten. Daarnaast worden de administratieve lasten gedrukt doordat de ontwikkeling van het inkomen geen invloed meer heeft op de hoogte van de uitstaande vordering.'
Bron: insights.abnamro.nl - 17-06-2021.
Zie ook: schuldhulpverlening, schuldbemiddeling, schuldenlast, schuldsanering, finale kwijting, administratieve lasten, geldstress, schuldenkramp. Vergelijk: schuldbemiddeling.
Tip anderen
|