Chinese muur, een door de wetgever of door organisaties zelf opgelegde, preventieve c.q. door de praktijk gegroeide scheiding tussen afdelingen met tegengestelde belangen; dit met het oog op het goed kunnen omgaan met en beheren van vertrouwelijke gegevens en het vermijden van conflicterende belangen of de schijn daarvan. Deze scheiding kan een fysieke scheiding zijn, maar ook een scheiding als gevolg van beleid, procedures en maatregelen (op de naleving waarvan doorgaans wordt toegezien door een compliance afdeling).
Bij financiële instellingen gaat het bijvoorbeeld om een scheiding tussen afdelingen als research, emissies, investment banking en kredieten. Of bijvoorbeeld tussen de activiteiten van een 'broker' (transacties voor rekening en risico van cliënten) en een transacties voor eigen rekening en risico.
Zie ook: compliance, belangenverstrengeling, marktmisbruik, functiescheiding, Wet marktmisbruik, ringfencing, schrikdraad. Vergelijk: Glass-Steagall Act, Volcker Rule, Great Firewall of China.
Tip anderen
|