Een kasbon is een door een kredietinstelling uitgegeven obligatie aan toonder. In de kasbon bevestigt de financiële instelling een bepaald bedrag te hebben ontvangen en dat ze deze som na verloop van een bepaalde periode zal teruggeven en ook over die som nog een bepaalde rente zal vergoeden. De koper van de kasbon - de schuldeiser - ontvangt dus een schuldbewijs van de uitgevende instelling.
Kasbons kunnen op ieder moment worden uitgegeven, dat wil zeggen dat op het moment dat iemand een kasbon koopt, de looptijd ingaat. De looptijd bedraagt in de regel tussen de één en vijf jaar, maar kan soms ook wel tien jaar of langer bedragen.
Kasbons worden altijd à pari - tegen 100% van de nominale waarde - uitgegeven. De kleinste coupure van een kasbon is 250 euro; coupures van 250, 1.000, 2.500 en 10.000 euro zijn het meest courant.
Er zijn overigens diverse varianten van kasbons.
Kasbons zijn een typisch Belgisch fenomeen.
Voorbeeld
'Belg belegt recordbedrag in kasbons - Aanhoudende rentedaling staat succes niet in de weg. ...De rente op kasbons is in twee jaar zowat gehalveerd. Voor een looptijd van 5 jaar krijg je nu nog 2,25 procent, tegen 4,5 midden 2008. Toch is het bedrag dat erin belegd werd, in dezelfde periode opgelopen van 4,4 tot bijna 13miljard euro, een verdrievoudiging. ...Aan de vooravond van de financiële crisis hadden de grote banken er nog nauwelijks belangstelling voor. ...De situatie is nu helemaal omgeslagen. De klanten willen opnieuw eenvoudige producten die ze begrijpen en waarvan ze zeker zijn.'
Bron: De Standaard - 01-09-2010.
Zie ook: obligatie, schuldpapier, aan toonder, volkslening.
Tip anderen
|