Nederlands: schuldenrem, schuldrem; leenplafond, schuldenplafond.
Een in 2009 in de Duitse grondwet opgenomen regel dat vanaf 2016 het begrotingstekort niet meer mag bedragen dan 0,35% van het Duitse bruto binnenlands product (bbp). De deelstaten mogen zelfs vanaf 2020 helemaal geen begrotingstekort meer hebben.
Zwitserland kent al vanaf 2003 een schuldrem.
De in het Pact voor Stabiliteit en Groei opgenomen regel dat de lidstaten van de Europese Unie geen hoger begrotingstekort mogen hebben dan 3% van het bbp is in feite ook een schuldrem, maar deze norm is niiet afdwingbaar gebleken waardoor vrijwel alle lidstaten een hoger tekort hebben.
In augustus 2011 hebben Duitsland en Frankrijk aangedrongen op het vastleggen van een dergelijke plafond in de grondwet van alle landen uit de eurozone. In eerste instantie zou maximum 60% van het bbp moeten zijn.
Voorbeeld
'De Schuldenbremse is deze dagen de splijtzwam in de Duitse regering. Die wettelijke vastgelegde ‘rem op de schulden’ moet het Duitse begrotingstekort klein houden. Maar in veeleisende tijden als deze is die onhoudbaar, vinden SPD en Groenen. Op het SPD-partijcongres dit weekend foeterde SPD-voorzitter Lars Klingbeil dat de rem op de schulden een „rem op de groei” betekent. De sociaal-democraten willen onder meer investeren in onderwijs. Voor de liberale FDP onder voorzitter en minister van Financiën Christian Lindner daarentegen is begrotingsdiscipline in het algemeen, en de Schuldenbremse in het bijzonder, een speerpunt in het programma. Volgens de wet mag in de begroting een krediet van maximaal 0,35 procent van het bbp worden opgenomen. In noodgevallen mag daarvan worden afgeweken.'
Bron: NRC - 11-12-2023.
Zie ook: begrotingstekort, financieringstekort, staatsschuld, begrotingsdiscipline, begrotingskader, schuldenval. Vergelijk: debt ceiling, leenplafond.
Tip anderen
|