Een 'trill' is een aandeel in het bruto binnenlands product (bbp); om precies te zijn een aandeel in één-triljoenste deel (afgekort dus trill) van het toekomstige nominale bbp.
Het is een financieel instrument waar al sinds de jaren 90 over nagedacht en geschreven wordt (vooral door de Amerikaanse econoom Robert Shiller, zie ook Shiller's ratio), maar dat nog nooit op de markt is gebracht. Momenteel is er een stijgende belangstelling voor trills omdat het een nieuwe manier voor de nationale overheden zou kunnen zijn om kapitaal aan te trekken.
Een trill zou een verhandelbaar financieel instrument moeten worden; de prijs zou de verwachte economische groei moeten reflecteren. Anders gezegd, de prijs van de trill zou een afspiegeling moeten zijn van het verwachte dividend. Elk kwartaal zou de trill een dividend moeten uitkeren dat gelijk is aan één-triljoenste deel van het nominale bbp of de groei van het bbp in dat kwartaal. Qua kenmerken lijkt een trill ook enigszins op een eeuwigdurende obligatie.
Eind 2009 werd geschat dat een Canadese trill over 2009 1,50 Canadese dollar (CAD) dividend zou uitbetalen en de trill rond de CAD 150,- zou kosten. Een Amerikaanse trill zou over 2009 naar schatting USD 14,- dividend uitbetalen en rond USD 1.400,- of meer kosten. Noot: in Noord-Amerika geldt een andere definitie van triljoen dan in Europa (zie: trillion).
Of het instrument er ook daadwerkelijk gaat komen is zeer de vraag. Critici duiden onder meer op het feit dat een trill een tegenstijdigheid bevat; hoe beter de economie presteert, des te hoger de schuld van een land aan haar crediteuren (de kopers van de trills) wordt.
Zie ook: staatsschuld, financieringsbehoefte (van de Staat / het Rijk), eeuwigdurende obligatie.
Tip anderen
|