Ook: winstdelende optie. Een combinatie van een gekochte put optie (verkooprecht) en een geschreven call optie (leveringsplicht) met een identieke looptijd en uitoefenprijs; of omgekeerd, een geschreven put plus een gekochte call. Het gaat hier doorgaans om een op maat gemaakte, zero-cost strategie; de uitoefenprijs wordt zo gekozen dat de optiepremie-uitgaven identiek zijn aan de premie-ontvangsten.
Dergelijke transacties zijn het meest gebruikelijk in de OTC-markt, waar dit soort 'maatwerk' door de flexibele contractspecificaties eenvoudig te realiseren is; met gestandaardiseerde opties is het lastiger de juiste uitoefenprijs te kiezen, waarbij premie-betaling en -ontvangst elkaar compenseren.
De strategie wordt vooral toegepast in combinatie met een toekomstige afname of levering van de onderliggende waarde (een exposure), bijvoorbeeld een valutapositie.
De put (call) wordt gekocht op 100% van het 'long (short) exposure' - de onderliggende waardepositie waarover risico wordt gelopen - terwijl de call (put) wordt geschreven op een kleiner deel van het exposure. Zo zou bijvoorbeeld bij een long exposure gebruik kunnen worden gemaakt van een gekochte put op 100% van het exposure en een geschreven call op 75% van dit exposure; men is dan volledig afgedekt tegen een koersdaling maar kan dan nog voor 25% van een eventuele koersstijging boven de uitoefenprijs profiteren (dit winstdelingspercentage is de zogenaamde 'participation rate').
De cliënt kiest een winstdelingspercentage waarna de tegenpartij (bank) de uitoefenprijs geeft of omgekeerd. De uitoefenprijs van call en put of het winstdelingspercentage wordt zo gekozen dat een zero-cost combinatie ontstaat.
Vergelijk: cilinder.
Tip anderen
|