Afgekort: GAR.
De green asset ratio (GAR) geeft aan welk deel van de on-balance financiering van activiteiten door financiële instellingen (via leningen, schulden en aandelenbeleggingen) voldoet aan duurzame criteria. Met andere woorden, het kwantificeert op de groene taxonomie van de Europese Unie afgestemde activa als percentage van de totale gedekte activa.
Voorbeeld
'De EIB [Europese Investeringsbank, red.] vreest voor een hogere administratieve lastendruk bij klanten als gevolg van de rapportage-eisen. Maar de de bank maakt zich vooral zorgen over de rekenmethode die in het leven is geroepen om de duurzaamheid van een investeringsportefeuille te meten, de zogeheten Green Asset Ratio (GAR). Bij die methode tellen kredieten verstrekt aan het midden- en kleinbedrijf wel mee om de omvang van de portefeuille te bepalen, maar mogen ze niet meegewogen worden om het groene gehalte van die portefeuille vast te stellen. Dit omdat mkb-bedrijven niet hoeven te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Hetzelfde geldt voor investeringen buiten de EU. Samen waren deze twee categorieën goed voor bijna een derde van de nieuwe kredieten die de EIB in 2023 verstrekte.
‘De wijze waarop de GAR nu wordt berekend, straft een hoop investeringen die anders als groen zouden gelden’, staat in de brief aan de Commissie van december. ‘Het zal de kredietverstrekking aan klimaatactie door beleidgedreven instituties als de onze onbedoeld ontmoedigen.’'
Bron: FD - 08-01-2025.
Zie ook: financiële instelling, bank, balans, activa, groene taxonomie, duurzaamheid.
Tip anderen
|