Afgekort: DAEB.
Decentrale overheden mogen op basis van Europese regelgeving economische activiteiten in het algemeen belang (voor het algemeen nut) onder de verantwoordelijkheid brengen van c.q. uitbesteden aan een onderneming, als de markt de diensten onvoldoende oppakt of deze niet tegen maatschappelijk aanvaardbare voorwaarden verricht. De onderneming fungeert dan als leverancier van een dienst van algemeen economisch belang. De overheid mag de onderneming daarna compenseren voor het uitvoeren van de dienst, bijvoorbeeld een marktconforme beloning met eventueel een redelijke winstopslag.
Diensten van algemeen economisch belang (DAEB) bevinden zich op het grensvlak tussen publieke belangen op nationaal en decentraal niveau en de regels van de interne markt. Voorbeelden van DAEB’s zijn aan onrendabele openbaarvervoersdiensten, sociale verzekeringsdiensten en publieke omroepdiensten.
Voorbeeld
'Nederland wil zijn grip op de defensie-industrie vergroten, zodat de productie van militair materieel in tijden van een oorlogsdreiging flink omhoog gaat. Het demissionaire kabinet maakte maandag - op zijn laatste werkdag – nog een wetsvoorstel openbaar, waardoor defensiebedrijven in het uiterste geval kunnen worden gedwongen om samen met kennisinstellingen nieuwe militaire technologieën te ontwikkelen of extra wapens te produceren. Aftredend defensieminister Kajsa Ollongren kondigde de plannen in mei al aan in een gesprek met het FD. Zij en haar collega van Economische Zaken Micky Adriaansens kiezen ervoor hun gezamenlijke wetsvoorstel op de valreep van hun politieke bestaan nog in internetconsultatie te laten gaan, zodat defensiebedrijven en andere belanghebbenden er tot september op kunnen reageren. ..... Volgens het wetsvoorstel mag Defensie straks in samenspraak met Economische Zaken defensiebedrijven aanwijzen als ‘ondernemingen met een dienst van algemeen economisch belang’. Dan kunnen deze bedrijven bij grote veiligheidsdreigingen worden verplicht exclusief voor Nederland en zijn krijgsmacht te werken. Ook mag het kabinet hen dwingen bepaalde productielijnen en fabrieken in de lucht te houden, verouderde systemen te moderniseren en te onderhouden, strategische voorraden aan te leggen en wapensystemen te maken. Ze krijgen daarvoor wel ‘een marktconforme beloning’, met eventueel ‘een redelijke winstopslag’.'
Bron: FD - 02-07-2024.
Zie ook: overheid, publieke sector, private sector, algemeen nut, nutsbedrijven. Vergelijk: staatsteun, nationaliseren, publiekrechtelijke instelling, oorlogseconomie.
Tip anderen
|