Ook: beleggersverbod.
Woningmarkt (Nederland): het recht van een gemeente om een gebied of een specifieke buurt aan te wijzen, waarin het verboden is om bepaalde woningen zonder vergunning te verhuren. Indien een woning zonder de benodigde vergunning wordt verhuurd, dan kan de gemeente een boete aan de verhuurder opleggen.
Met de opkoopbescherming willen gemeenten voorkomen dat goedkope en middeldure woningen in de handen vallen van verhuurders die panden willen gaan verhuren. Ook mogen gemeenten dit middel inzetten als de leefbaarheid van de buurt onder druk staat door het opkopen van woningen.
Een verbod op verhuur is een beperking van het eigendomsrecht van het vastgoed. Een dergelijke beperking is alleen toelaatbaar als deze gerechtvaardigd is. De gemeente moet deze opkoopbescherming goed kunnen onderbouwen.
Op dit moment (juni 2021) is opkoopbescherming nog niet mogelijk, maar er is wel een wetsvoorstel in voorbereiding. Aanleiding is het feit dat steeds meer woningen worden door particuliere verhuurders (vooral professionele beleggers) worden opgekocht om ze vervolgens te verhuren voor een zo hoog mogelijk bedrag. Vaak gebeurt dat door de huizen op te splitsen of te 'verkameren' (op te delen in kamers die verhuurd kunnen worden). Met name in de grote steden en in studentensteden zorgt dat voor schaarste aan goedkope en middeldure koopwoningen.
Voorbeeld
- 'De afgelopen jaren werd eenderde van alle huizen in de grote steden gekocht door investeerders. Met een historisch woningtekort drijven ze de prijzen op en wordt het voor starters nóg moeilijker om aan een betaalbare woning te komen. Door middel van opkoopbescherming kunnen investeerders die al panden in een wijk bezitten er niet nog meer kopen, tenzij ze er zelf gaan wonen. Startende gezinnen zouden op die manier meer kans maken op een betaalbaar huis, maar volgens tegenstanders werkt het wetsvoorstel alleen maar averechts.'
Bron: eenvandaag.avrotros.nl - 07-04-2021.
- 'Vastgoedbeleggers verbieden om woningen te kopen en die te verhuren, helpt niet tegen scheefgroei op de Nederlandse woningmarkt. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) .......Door de krapte op de woningmarkt staan maar weinig huizen of panden te koop en grote beleggers kunnen meer geld bieden dan particuliere kopers. De steden willen een beleggersverbod voor bepaalde wijken om zo de positie van starters en doorstromers te verbeteren. Zij hoeven dan niet meer te concurreren met beleggers.'
Bron: Nu.nl - 16-06-2021.
Zie ook: vastgoed, beleggingsobject, rendement. Vergelijk: zelfbewoningsplicht.
Tip anderen
|