De term 'leprechaun economics' is de naam van de stijging van het Ierse bruto binnenlands product (bbp) van 26,3% over 2015, later herzien tot 34,4% in een publicatie van 12 juli 2016 door het Ierse Central Statistics Office (CSO), waarbij de Ierse nationale rekeningen van 2015 werden herberekend.
Deze gigantische, kunstmatige groei was het gevolg van belastinggedreven boekhoudkundige geldstromen in de Ierse economie als gevolg van belastingconstructies van multinationals (belastingontwijking); deze constructies - zoals de Double Irish - leidden tot een langdurige vervorming van de Ierse nationale economische statistieken. De geflatteerde cijfers weken sterk af van de minder glorieuze Ierse economische realiteit.
De term werd gemunt door de Amerikaanse econoom (en winnaar van de Nobelprijs voor economie) Paul Krugman. Volgens Krugman is die vervorming kenmerkend voor alle belastingparadijzen.
De 'Leprechaun' is een ondeugende elf uit de Ierse folklore, waarvan men gewoonlijk denkt dat hij de schuilplaats van een schat onthult als hij wordt gevangen.
Voorbeeld
'Einde van de ‘leprechaun economics’? Voor weinig landen heeft het G7-belastingakkoord zo’n zware impact als Ierland. Het land zal zichzelf niet langer op de kaart kunnen zetten als fiscaal vriendelijk toevluchtsoord voor multinationals.'
Bron: Standaard - 09-06-2021.
Als antwoord op deze affaire heeft het CSO een nieuwe maatstaf ontwikkeld, het 'modified gross national income' (GNI*), het aangepaste bruto nationaal inkomen (BNI*).
Zie ook: nationale rekeningen, statistiek, belastingconstructie, belastingontwijking, grondslaguitholling, winstverschuiving, transfer pricing, base erosion and profit shifting.
Tip anderen
|