Ook: leeuwenbeding.
Vennootschapsrecht: een overeenkomst of beding waardoor alle winst toekomt aan één vennoot of waardoor de inbreng van één vennoot vrijgesteld wordt van elke bijdrage in het verlies van de vennootschap.
Een dergelijk beding creëert een situatie die afwijkt van de normale gang van zaken in een vennootschap, waarbij elke vennoot deelt in de winst en bijdraagt in het verlies (ondernemersrisico loopt), in principe naar evenredigheid van ieders inbreng.
Voorbeeld
'Het verbod op het leonijns beding of het ook wel gekende “leeuwenbeding”, kent een ruime historische achtergrond. Initieel werd het ingevoerd in het Burgerlijk Wetboek en vervolgens in artikel 32 W.Venn (oude vennootschapsrecht). Onder het W.Venn. werd het leonijns beding aanzien als een nietig beding. Dit werd echter door de rechtspraak van het Hof van Cassatie afgezwakt door bijkomende criteria te stellen. De nieuwe regeling in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen verbiedt enkel nog om één aandeelhouder de volledige winst toe te kennen, of een aandeelhouder van elke winstdeelname uit te sluiten. Wel toegelaten in de nieuwe wetgeving is dat u als aandeelhouder kan bedingen dat u niet deelneemt in de verliezen van de vennootschap. Op die manier sluit u als aandeelhouder het ondernemingsrisico volledig uit. Wanneer u op deze clausule wenst te beroepen, dient u dit dus duidelijk in de aandeelhoudersovereenkomst op te nemen.'
Bron: mintadvocaten.be - 14-04-2021.
Zie ook: vennootschap, aandeelhouder, aandeelhoudersovereenkomst, ondernemersrisico.
Tip anderen
|