Ook: lokaal geld, complementair muntsysteem.
Een munt die alleen lokaal - binnen een gemeente of regio - uitgegeven wordt en alleen lokaal kan worden ingewisseld. Dus een alternatief lokaal betaalmiddel, naast de officiële valuta. Met name bedoeld om ervoor te zorgen dat geld lokaal wordt besteed, en zo de lokale economie wordt versterkt of lokale maatschappelijke doelen worden gesteund (zoals zorg voor hulpbehoevenden, duurzaamheid, betere gezondheid, sociale cohesie, stimulering van kunst en cultuur).
De meeste lokale munten zijn chartaal geld, maar er zijn ook volledig elektronische lokale munteenheden.
Door de jaren heen zijn er in verschillende landen voorbeelden te vinden van lokale munten. Een bekend voorbeeld is de Bristol pound. In Nederland is er onder andere de Westlandse Watermunt.
Voorbeeld
- 'De Utrechtse euro is het betaalmiddel dat zo’n 180 bedrijven en enkele honderden particulieren in de regio Utrecht gebruiken om de lokale, duurzame economie te stimuleren. Het lokale geldsysteem – dat werkt naast het reguliere geldsysteem – werkt als volgt. Als ondernemer of particulier kun je een ‘Utrechtse-eurorekening’ openen, die is gekoppeld aan een speciale betaalapp. Je maakt reguliere euro’s over naar de Utrechtse-eurorekening. Eén Utrechtse euro is één euro waard. Met je Utrechtse euro’s betaal je binnen het netwerk van deelnemende bedrijven. Na de betaling kan de ontvangende partij, in dit geval café Gys, de Utrechtse euro’s enkel uitgeven binnen het netwerk. Daardoor blijft het geld onder lokale Utrechtse ondernemers circuleren, in plaats van weg te vloeien naar elders.'
Bron: NRC - 20-07-2024.
- 'In winkels in de gemeente Westland kunnen mensen niet alleen met normale euro's betalen. Er wordt de afgelopen maanden steeds meer gebruik gemaakt van lokaal geld: de Westlandse Watermunt. Hoeveel kans van slagen heeft dit geld? ......In de gemeente zijn zo'n 25 winkels waar mensen met het geld kunnen betalen. De briefjes – in totaal zijn er zes soorten – zijn te bestellen via een webshop. Ondernemers kunnen ze weer inleveren in ruil voor euro's.'
Bron: RTL Nieuws - 13-03-2021.
Zie ook: betalingsverkeer, betaalmiddel, munt, chartaal geld, vertrouwen, stimuleren van de economie, sociale cohesie. Vergelijk: ruilhandel, tegoedbon, waardebon, voucher, Local Exchange Trading System.
Tip anderen
|