Ook: sociale samenhang.
Een term die wordt gebruikt om de samenhang in een samenleving aan te duiden, de mate waarin burgers in de maatschappij verbondenheid ervaren en zich medeverantwoordelijk voelen voor het algemeen welzijn (bron: Cultureel Woordenboek).
Van het begrip zijn vele definities en interpretaties in omloop. Het Verwey-Jonker Instituut geeft als toelichting: 'Sociale cohesie of sociale samenhang betreft de interne bindingskracht van een sociaal systeem. Deze wordt gekenmerkt door groepsidentificatie en saamhorigheidsgevoelens, frequente en intensieve contacten tussen leden, veel onderling vertrouwen tussen dezen, gedeelde normen en waarden en participatie in het groepsleven'.
Het concept sociale samenhang is nauw gerelateerd aan sociaal kapitaal. Met sociale samenhang wordt meestal gedoeld op collectieve verbanden in de samenleving, sociaal kapitaal verwijst naar hulpbronnen waarover individuen of instellingen beschikken.
Voorbeeld
'Het versterken van sociaal kapitaal ontstijgt evenwel het steunen van individuele burgers. Op maatschappelijk niveau is sociale cohesie gebaat bij het verminderen van (arbeids)discriminatie en processen van uitsluiting en het verbeteren van toegankelijkheid van maatschappelijke voorzieningen en onderwijs. Sociale cohesie is geen soft gepraat voor rooibostheedrinkers. Er is steeds meer bewijs dat een cultuur die zich kenmerkt door een klimaat van vertrouwen, vraaggerichtheid, tolerantie en solidariteit robuuster is en zich sneller aanpast aan maatschappelijke veranderingen. Dat is goed voor ons gevoel van persoonlijke controle en zal onze economie op de langere termijn versterken.'
Bron: Volkskrant, opinie Sandra van Dijk en Marcel Canoy - 14-09-2020.
Zie ook: sociaal kapitaal, welzijn, vertrouwen, brede welvaart, sociaal rendement. Vergelijk: sociaal kapitaal.
Tip anderen
|