Duitsland: alle regels, instellingen, wettelijke en organisatorische maatregelen van de overheid (economische beleidsmakers) die het mogelijk maken de economie te organiseren volgens de beginselen van de vrije markt en de concurrentie. Het gaat hier om de vaststelling van economische randvoorwaarden voor de langere termijn. Jarenlang was in Duitsland deze Ordnungspolitik onaantastbaar.
Voorbeeld
'Europa wrijft zich de ogen uit. Duitsland maakt een bocht van 180 graden en is plots voorstander van transfers en gemeenschappelijke financiering in de EU. Wat op het eerste gezicht lijkt op een late liefdesverklaring van Angela Merkel aan Europa en een laatste politieke stunt, blijkt op het tweede gezicht het gevolg van een nieuwe lichting economen op de Duitse ministeries.
‘Ordnungspolitik’, bezuinigingen en structurele hervormingen. Jarenlang draaiden Duitse economen (behalve een handvol enkelingen, onder wie deze schrijver) die plaat grijs. Het was een soort sekte, overtuigd van de superioriteit van hun economisch geloof. Gecombineerd met Duitse regeldrift was er weinig ruimte voor debat.'
Bron: Tijd.be, column Carsten Brzeski, Hoofdeconoom ING Duitsland - 28-05-2020.
Zie ook: vrije markt, concurrentie.
Tip anderen
|