Van oorsprong Amerikaanse sanctiewet (Magnitsky-act) waarmee iedereen die betrokken was bij de dood van de Russische advocaat Sergei Magnitsky de toegang tot de Verenigde Staten kan worden geweigerd. Bovendien worden hun bankrekeningen bevroren en kunnen hun bezittingen in de VS in beslag worden genomen.
Magnitsky overleed in 2009 door marteling en medische verwaarlozing in een Russische gevangenis. De advocaat onderzocht een grote corruptiezaak waarbij hoge functionarissen in de Russische regering onder president Vladimir Poetin betrokken zouden zijn. Hij ontdekte in 2008 dat Russische overheidsfunctionarissen 230 miljoen dollar belastinggeld hadden gestolen en witgewassen.
Inmiddels in de benaming ook een meer algemene benaming geworden voor wetgeving waarmee buitenlandse tegoeden van mensenrechtenschenders kunnen worden bevroren.
Voorbeeld
'Minister Blok (Buitenlandse Zaken) reageert op vragen over de begroting van zijn ministerie en geeft zijn visie op het Nederlandse buitenlands beleid. De minister schetst de hoofdlijnen van het buitenlandbeleid. Ten eerste gaat het om onze directe belangen: veiligheid en economie. Ten tweede richt het beleid zich op het verstevigen van de internationale samenwerking. En ten derde zet Nederland zich in voor de mensenrechten. .......De EU zou een "Magnitskywet" moeten invoeren om sancties op te kunnen leggen aan mensenrechtenschenders, betoogt Sjoerdsma (D66). De minister is het daarmee eens, maar de Europese Commissie heeft volgens hem "nog een zetje" nodig. Bovendien is hierbij unanimiteit van alle EU-lidstaten nodig.'
Bron: tweedekamer.nl/kamerstukken, kamerverslag Begroting Buitenlandse Zaken - 14-11-2019.
Engels: Magnitsky-act.
Zie ook: economische sancties, bevriezen van tegoeden, beslag. Vergelijk: International Emergency Economic Powers Act.
Tip anderen
|