Meteen na de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezing op 9 november 2016 schoten de rentevoeten op overheidsobligaties over heel de wereld omhoog.
Beleggers vrezen dat president Donald Trump een golf van inflatie zal veroorzaken, sterkere economische groei en uiteindelijk ook hogere rentevoeten.
Trump beloofde de Amerikaanse economie nieuw leven in te blazen door middel van fiscale stimuleringsmaatregelen, belastingverlagingen en deregulering. Deze maatregelen waren bedoeld om de economische groei te stimuleren, banen te creëren en de status van Amerika als mondiale economische grootmacht te herstellen. Ze leidden echter ook tot hogere overheidsuitgaven, stijgende begrotingstekorten (meer uitgaven en minder inkomsten, dat wil zeggen dat de schuldenberg van de Verenigde Staten zal aangroeien) en een sterke stijging van de binnenlandse vraag. Als gevolg hiervan begonnen de prijzen te stijgen en was de Trumpflatie geboren.
Ook na zijn verkiezingsoverwinning in 2024 duikt de term weer op.
Voorbeeld
'‘Ineens’ werd echter het schip door de wal gekeerd. Als gevolg van de overwinning van Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen naar verwachting de overheidsinvesteringen fors opgevoerd worden. Er is zelfs al een nieuwe term voor bedacht; Trumpflatie. Dat geeft in feite weer wat beleggers in de nabije toekomst verwachten: een economische impuls gevolgd door inflatie.'
Bron: www.fintessa.nl, column Martine Hafkamp - 05-12-2016.
Engels: Trumpflation.
Zie ook: Trumponomics, inflatie, staatsschuld. Vergelijk: Trumponomics, Trumpocalyps, Trump-effect, Trumptrade. Download: Nieuw & Actueel 2017.
Tip anderen
|