Een veiling ter bepaling van de wisselkoers (evenwichtskoers) van een munt. De hoogte van de wisselkoers wordt bepaald wordt op basis van vraag en aanbod tijdens de veiling.
Valutaveilingen komen meestal voor in landen waar een groot verschil bestaat tussen de officiële koers en de niet-officiële koers (notering op de zwarte markt, de straatwaarde), wat duidt op een tekortschietend economisch beleid. Vaak economieën met een torenhoge inflatie.
Deelnemers aan een dergelijke veiling zijn professionele marktpartijen, zoals banken en grote ondernemingen (bijvoorbeeld importeurs, die buitenlandse valuta nodig hebben).
Voorbeeld
'Sinds afgelopen woensdag is de voorheen vaste wisselkoers tussen de Surinaamse en de Amerikaanse dollar voor het eerst weer losgelaten, nadat de officiële koers en de straatwaarde net als vroeger fors uit elkaar waren gelopen. De inflatie tussen februari 2015 en februari dit jaar bedroeg in Suriname ruim 30 procent. Om de financiële paniek te bezweren herhaalt de Centrale Bank van Suriname het fenomeen valutaveiling, waarbij woensdag alvast 10 miljoen Amerikaanse dollars (bijna 9 miljoen euro) per opbod werd verkocht. Dat leverde een prijs op van 5,16 Surinaamse dollar (SRD) voor één Amerikaanse, waarmee de koers van de SRD in elk geval vastligt tot aanstaande dinsdag, wanneer de volgende veiling plaatsvindt.'
Bron: Volkskrant.nl - 26-03-2016.
Engels: currency auction.
Zie ook: valuta, munt, veiling, wisselkoers, fixing.
Tip anderen
|