Ook: wisselkoersstelsel.
De wijze waarop de wisselkoers van een valuta (de totstandkoming ervan) gereguleerd is in een bepaald land of in een monetaire unie door de centrale bank c.q. monetaire autoriteit (zoals een centrale bank of een currency board).
Bijvoorbeeld of er sprake is van een zwevende wisselkoers, een vaste wisselkoers of een mengvorm.
Voorbeeld
'Vertrek uit de eurozone mag geen taboe zijn, stelde oud VVD-minister van Financiën Hans Hoogervorst krap twee jaar geleden in het tijdschrift EW. ‘Waarom is hierover geen debat?’ Tegenstanders wijzen steevast op de enorme schade die een vertrek met zich meebrengt. Maar was Nederland beter af geweest als de gulden 25 jaar geleden nooit was opgegeven? Het antwoord daarop weet niemand. Een vergelijking met landen die wel in de Europese Unie zitten, maar (nog) niet in de eurozone komt nog het dichtste bij. Van dat rijtje (Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië) lijken de twee eerstgenoemde landen cultureel en economisch het meest op Nederland. Maar ze kozen voor volstrekt verschillende wisselkoersregimes.'
Bron: FD - 23-01-2024.
Engels: currency regime.
Zie ook: monetair beleid, wisselkoers, centrale bank, currency board, goudwisselstandaard, deviezencontrole, vaste wisselkoers, zwevende wisselkoers, vrije wisselkoers, dubbele wisselmarkt, spilkoers, valutamarkt, dirty float, currency peg, dollarpeg, crawling peg.
Tip anderen
|