Typisch Amerikaanse uitdrukking (vigilante = burgerwacht).
Obligatiebeleggers die als protest tegen een inflatiebevorderend overheidsbeleid (buitensporige overheidsuitgaven) hun bezit aan desbetreffende staatsobligaties verkopen en/of weigeren staatspapier te kopen (zij eisen een hoger rendement op hun obligaties).
Hier wordt vooral gedoeld op grote tot zeer grote beleggers en fondsen; als zij actief zijn loopt de rente in het desbetreffende land op en zal de overheid duurder uit zijn bij het financieren van de staatsschuld.
Voorbeeld
'Marktduiders hebben het de laatste tijd steeds vaker over de terugkerende bond vigilantes, de burgerwachten die regeringen op de obligatiemarkt dwingen om een verantwoordelijk beleid te voeren. Vaak worden deze vigilantes afgeschilderd als een groep cowboys die het recht in eigen hand neemt. Van die ruwe bolsters met blanke pit die het vuile werk opknappen en van de wereld een veiligere plek maken door massaal obligaties te dumpen, waardoor de marktrentes stijgen en de kosten voor de overheid verder oplopen. Ze worden zelden vereenzelvigd met de Pimco’s en T. Rowe Prices van de wereld, al zijn het toch echt dit soort partijen die gezamenlijk de renteniveaus bepalen, de internationale kapitalisten waar Vance het over had. 2025 zou wel eens het jaar kunnen worden waarin de bond vigilantes de strijd met een populist als Trump aangaan, stelt hoofdeconoom Raphaël Gallardo van de Franse vermogensbeheerder Carmignac. De gewone Amerikaan en vooral de mensen met lage inkomens voor wie Trump altijd zegt te vechten, zullen volgens Gallardo teleurgesteld raken als ze merken dat de inflatie weer aantrekt. De nieuwe president zal dan nog harder zijn best doen om zijn verkiezingsbeloften van belastingverlagingen, tarieven en industriële heropleving waar te maken.'
Bron: FD, artikel Marcel de Boer - 20-12-2024.
Tip anderen
|