Uitvoering van een voorstel van vijf Nederlandse politieke partijen (uit het zogeheten vijfpartijenakkoord - ook wel Kunduzakkoord of lenteakkoord genoemd - dat vlak voor de zomer van 2012 werd gesloten) om een extra belasting (een eenmalige heffing) van 16% voor salarissen boven de € 150.000 te heffen. Vooral clubs uit het zogeheten betaalde voetbal worden zwaar getroffen: zij hebben een relatief groot aantal grootverdieners in dienst.
De heffing wordt betaald door de werkgever (de werknemer blijft dus buiten schot) en zou eenmalig zijn (2012), maar werd tijdens de debatten over de begroting van 2014 weer van stal gehaald. In april 2014 werd besloten dat de (inmiddels tweemalige) heffing wordt beëindigd.
In juni 2015 bleek dat een deel van de heffing mogelijk onrechtmatig was.
quote
De crisisheffing kan niet helemaal door de beugel omdat de terugwerkende kracht waarmee deze omstreden belastingmaatregel is ingevoerd in strijd is met het internationale eigendomsrecht. Dat blijkt uit een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad.
Als de Hoge Raad het advies overneemt, dan zou dat betekenen dat de staat mogelijk honderden miljoenen moet terugbetalen aan werkgevers die deze belasting hebben betaald. Adviezen van de advocaat-generaal worden meestal overgenomen.
Bron: ANP, 25-6-2015.
Zie ook: belasting. Vergelijk: rijkenbelasting.
Tip anderen
|