Door een overname beursnotering verkrijgen.
Hierbij wordt door een (meestal groter) bedrijf zonder beursnotering een lege vennootschap met beursnotering ('lege beurshuls') overgenomen. Na de overname worden operationele activiteiten ondergebracht in de overgenomen onderneming. Op deze wijze kan de overnemende partij sneller en met minder rompslomp beursnotering verkrijgen.
De overname wordt doorgaans gefinancierd door een emissie van nieuwe aandelen, wat vaak weer leidt tot een verhoging van het maatschappelijk kapitaal van de overnemende partij.
Voor beleggers maakt een 'reverse listing' het doorgaans lastig om goed te begrijpen waarin zij nu precies investeren (weinig of onduidelijke informatie, weinig transparantie).
Voorbeeld
- Beurstruc onder vuur - De afgelopen jaren is een serie kleine bedrijven via de achterdeur de beurs op gekomen. Na recente incidenten zwelt de kritiek op deze ’reverse listings’ weer aan. (.....) 'Er gebeuren soms gekke dingen rond deze beursgangen. Er is te weinig informatie voor beleggers', legt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) uit. (.....) 'We zouden het toejuichen als Euronext zijn verantwoordelijkheid neemt. Beleggers verwachten dat', vervolgt de VEB haar pleidooi voor een betere bescherming van de particuliere belegger.'
Bron: DFT - 15-07-2017.
- 'Menig bedrijf is naar de Amsterdamse beurs gegaan via een sluiproute, de zogenaamde 'reverse listing'. Dat is goedkoper en sneller dan een gewone beursgang, en daarom aantrekkelijker voor sommige bedrijven. Maar de route brengt ook allerlei nadelen met zich mee. Zo hebben sommige beleggers geen idee waar ze hun geld insteken.'
Bron: FD Bites - 08-09-2017.
Engels: reverse listing.
Zie ook: beursgang, beursnotering, going public, lege vennootschap, microcap stock. Vergelijk: omgekeerde overname, omgekeerde bad bank.
Tip anderen
|