Nederland: de door de gemeente geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari van het voorafgaande jaar (de WOZ-waarde van een woning loopt dus ongeveer een jaar achter op de werkelijke prijs in de markt).
De vaststelling van die waarde gebeurt op basis van de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) en dient als grondslag voor de heffing van diverse belastingen.
De WOZ-waarde heeft een belangrijke invloed op de hoogte van de:
Ook voor huurders is de WOZ-waarde van belang. Sinds eind 2015 is de WOZ-waarde onderdeel van het puntentellingssysteem waarmee de maximale huurprijs in de gereguleerde sector wordt berekend. De WOZ-waarde bepaalt 25 tot 40 procent van de maximale huurprijs.
De meest recente WOZ-waarde is op te vragen via https://www.kadaster.nl/situaties/woning/woz-waarde.
Voorbeeld
- 'Op 1 januari 2023 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 369 duizend euro. Dat is 16,4 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. De WOZ-waarde steeg het meest in de gemeente Lelystad. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.'
Bron: CBS - 13-07-2023.
- 'De WOZ-waarde van woningen heeft een recordhoogte bereikt. Op 1 januari 2020 was de gemiddelde waarde 270.000 euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is 8,9 procent meer dan een jaar eerder en bovendien de grootste stijging in jaren. De WOZ-waarde stijgt al vijf jaar op rij, sinds het einde van de crisis op de huizenmarkt.'
Bron: NOS.nl - 10-09-2020.
Internet: www.wozwaardeloket.nl.
Zie ook: kadaster, belasting, ad valorem belasting, vooraf ingevulde aangifte, onroerende zaakbelasting, eigenwoningforfait, watersysteemheffing, erfbelasting.
Tip anderen
|