Ook: besteedbaar inkomen.
Het inkomen uit alle mogelijke bronnen (arbeid, sociale zekerheid, private overdracht) - dus: het bruto inkomen - na aftrek van sociale lasten en belastingen. Over het overgebleven bedrag - het netto beschikbaar inkomen - kan men in principe vrij beschikken, dat wil zeggen besteden of sparen naar eigen inzicht en voorkeuren.
Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert als definitie van besteedbaar inkomen: bruto inkomen verminderd met belastingen en sociale premies.
Om tot het reëel beschikbaar inkomen te komen, wordt het netto beschikbaar inkomen gecorrigeerd voor prijsstijgingen.
Voorbeeld
'Het beschikbaar inkomen van Nederlandse huishoudens was vorig jaar 2,4 procent hoger dan in 2019, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de coronapandemie konden ze dat geld echter minder makkelijk besteden, waardoor huishoudens bijna een kwart daarvan op een spaarrekening zetten. Een jaar eerder lag de zogeheten spaarquote nog op een krappe 17 procent. Het beschikbaar inkomen steeg vooral door een stijging van de lonen. De cao-lonen stegen in 2020 met gemiddeld 3 procent, de grootste stijging in twaalf jaar.'
Bron: Nu.nl - 26-03-2021.
Wanneer het besteedbaar inkomen wordt gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van het huishouden wordt gesproken over gestandaardiseerd inkomen.
Zie ook: inkomen, loon, belasting, netto loon, sparen, consumeren, consuminderen. huishoudboekje, budget, Wet van Engel, energiearmoede, menstruatie-armoede. Vergelijk: vrij besteedbaar inkomen, gestandaardiseerd inkomen.
Tip anderen
|