De letters 'refi' vormen een afkorting van: refinance-interest.
Het is de herfinancieringsrente die banken aan een centrale bank betalen wanneer zij daar geld opnemen. Dit in het kader van de reguliere liquiditeitsfaciliteit, de 'main refinancing operations' (MRO) genaamd. Het is een variabele rente voor een korte (1-weeks) lening door de Europese Centrale Bank (ECB) verstrekt aan de banken. Als ze dit doen, moeten ze onderpand (bijvoorbeeld effecten) geven om te garanderen dat het geld wordt terugbetaald.
Voor het opnemen van geld stelt de centrale bank een maximum vast. Tot dat maximum bedrag kan een bank lenen tegen de refi-rente. Wanneer een bank meer wil lenen dan het toegewezen aandeel, dan kan dat ook, echter dan dient kan dat ook maar tegen de marginale beleningsrente ('marginal lending facility'), waarmee banken overnight kunnen lenen van de ECB tegen verstrekking van onderpand.
De rente op de basisherfinancieringstransacties is een van de drie rentetarieven die de ECB elke zes weken vaststelt om de prijzen in de eurozone stabiel te houden. Naast de refi-rente ('main refinancing operations') en de marginale beleningsrente ('marginal lending facility') is er ook nog een depositofaciliteit voor relatief geringe en incidentele liquiditeitsoverschotten.
Voorbeeld
'Traditioneel was er een door de centrale bank geïnitieerd tekort op de geldmarkt. Daardoor moesten de banken bij voortduring gebruik maken van de reguliere liquiditeitsfaciliteit, de Main Refinancing Operations, waar de zogeheten Refi Rate voor in rekening werd gebracht (staat nu op 4,5%). Als banken een verkeerde inschatting hadden gemaakt konden – en kunnen – ze voor een extra beroep of voor het uitzetten van onnodige liquiditeit op de geldmarkt terecht. Als de geldmarkt geen soelaas biedt, kunnen banken meer liquiditeit krijgen van de ECB onder de Marginal Lending Facility. De Marginal Lending Rate die daarvoor wordt gerekend ligt uiteraard boven de Refi (want is een soort strafrente) en is nu 4,75%. Als banken een teveel aan liquiditeit hebben en die niet op de geldmarkt kunnen uitzetten is de depositofaciliteit van de ECB beschikbaar. Daarop krijgen de banken een rente (de Deposit Rate) die uiteraard lager is dan de Refi, nu dus 4,0%.'
Bron: crystalcleareconomics.nl, column Han de Jong - 13-05-2024.
Engels: refi-rate.
Zie ook: Europese Centrale Bank, herfinancieringsrente, richtrente, prime rate, marginale beleningsfaciliteit (ECB), geldmarktrente, variabele rente.
Tip anderen
|