De expatregeling staat in Nederland ook wel bekend als de 30%-regeling.
Het is een belastingregeling voor buitenlandse werknemers die een 'specifieke deskundigheid' hebben die schaars is op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij hoeven over maximaal 30% van hun loon geen belasting te betalen.
Om geheel gebruik te kunnen maken van de regeling moet de expat tijdelijk in Nederland werken en een minimaal brutosalaris van bijna 56.000 euro verdienen. Voor een expat jonger dan 30 jaar met een masterdiploma, is die drempel bijna 43.000 euro. De regeling kan een groot voordeel van soms wel 15% opleveren.
Er is vaak kritiek geleverd op dit voordeel voor expats. De regeling is in 2023 versoberd, waardoor het belastingvrije percentage in die vijf jaar nu wordt afgebouwd naar 10 procent.
Voorbeeld
'Door de versobering van de expatregeling zullen er 10 tot 15 procent minder kennismigranten naar Nederland komen. Dat concludeert SEO Economisch Onderzoek in een evaluatie in opdracht van het ministerie van Financiën. De expatregeling is een belastingkorting die hoogopgeleide kennismigranten krijgen. Vorig jaar werd die minder aantrekkelijk gemaakt, tot ergernis van grote internationale werkgevers in Nederland als ASML. De toenmalige bestuursvoorzitter Peter Wennink waarschuwde dat het negatieve gevolgen heeft voor het Nederlandse vestigingsklimaat en de economie. De onderzoekers concluderen nu dat kennismigranten inderdaad minder vaak zullen kiezen voor Nederland. En dat is niet per se goed voor de Nederlandse schatkist, zeggen de onderzoekers: berekeningen laten zien dat de regeling uiteindelijk meer belastinginkomsten oplevert dan het kost.
Bron: NOS - 14-03-2024.
Engels: 30% tax ruling.
Zie ook: belastingvoordeel.
Tip anderen
|