De officiële definitie van biodiversiteit – zoals geformuleerd tijdens de Verenigde Naties Conventie voor Biologische Diversiteit in 1992 – luidt:
‘De variabiliteit in organismen uit de gehele wereld, waaronder terrestrische, mariene en andere aquatische ecosystemen en de ecologische verbanden waar ze deel van uitmaken; de diversiteit betreft de variatie binnen soorten (genen), tussen soorten en tussen ecosystemen.’
Biodiversiteit is een zeer belangrijk en urgent duurzaamheidsthema. Onderzoek toont aan dat de biodiversiteit nu sneller achteruitgaat dan ooit tevoren in de geschiedenis van de mensheid. Een groot deel hiervan wordt veroorzaakt door ontbossing, veranderingen in landgebruik, destructieve landbouwmethodes zoals een overmatig gebruik van pesticiden en kunstmest, overbevissing en vervuiling door industriële processen. Ondertussen maakt de klimaatverandering de situatie alleen maar erger.
Voorbeeld
'Biodiversiteit is de nieuwste loot aan stam van duurzame fondsen - Naast klimaatverandering begint ook biodiversiteit, en vooral het verlies ervan, de laatste tijd meer aandacht te genereren. Fondshuizen hebben hier op ingespeeld met de introductie van specifieke biodiversiteitsfondsen. .....Het duurzaamheidsdebat kent vele gezichten en van tijd tot tijd zijn er onderwerpen die in de spotlights staan. Soms gaat het dan over bepaalde deelonderwerpen, zoals watervervuiling en -schaarste, de circulaire economie en de energietransitie. ...... Wat al deze duurzaamheidsonderwerpen gemeen hebben, is dat de fondsindustrie er producten omheen ontwikkelt. Aandelenfondsen die beleggen in bedrijven met activiteiten die zijn gerelateerd aan de water of duurzame energie thema’s bestaan al meer dan een decennium. De laatste jaren zijn de klimaatgerelateerd, “low carbon” en Paris-aligned strategieën als paddenstoelen uit de grond geschoten.'
Bron: Belegger.nl - 27-12-2022.
Zie ook: duurzaamheid, klimaatakkoord, natuurlijk kapitaal, true cost accounting, Sustainable Development Goals, Nieuwe Economie Index.
Tip anderen
|