Vlaanderen: testamentuitvoerder.
Vroeger: executeur testamentair.
Een door de erflater bij uiterste wilsbeschikking benoemde persoon die belast is met de afwikkeling van de nalatenschap. Het is de persoon die waakt over de uitvoering van het testament volgens de wil van de erflater, na diens overlijden.
Dat kan iedereen zijn: een familielid, een vriend, notaris of rechtspersoon.
Sinds 2003 spreekt de Nederlandse wet niet meer van de nog steeds bekende term executeur-testamentair maar van executeur.
Onder de taken van de executeur vallen:
- Het beheren van de (goederen van de) nalatenschap - Dit behelst alle handelingen die voor een normaal gebruik van de eigendommen/goederen gunstig kunnen zijn. Bijvoorbeeld het laten taxeren van de woning en de inboedel, het innen van vorderingen, het opzeggen van abonnementen of het verkopen van een effectenportefeuille.
- Het voldoen van de schulden van de nalatenschap - Het gaat hierbij het niet alleen om de schulden die al opeisbaar waren voor het overlijden van de erflater, maar ook de schulden die tijdens het beheer van de executeur opeisbaar worden. Bijvoorbeeld het betalen van de kosten voor de lijkbezorging, de kosten van het uitvoeren van het testament (met inbegrip van het loon van de executeur), water- en energierekeningen of van belastingaanslagen (onder meer successierechten).
Om de taken goed te kunnen uitvoeren is een executeur verplicht om een boedelbeschrijving op te stellen, een overzicht van alle bezittingen en schulden op de datum van het overlijden van de erflater.
De executeur wordt aangewezen in het testament van de erflater. Dat hoeft de erflater niet te overleggen met de executeur, maar dat mag of kan wel. De opsteller van het testament kan deze executeur altijd wijzigen, door wijziging van het testament. Er kunnen ook meerdere executeurs aangewezen zijn.
Pas als de opsteller van het testament is overleden gaan de nabestaanden of de notaris het testament lezen (tot die tijd is het geheim). De notaris zal de executeur berichten dat deze is aangesteld en onder welke voorwaarden. Op dat moment kan de executeur beslissen of hij wil voldoen aan het verzoek is in het testament. Indien het executeurschap wordt aanvaard verzoekt de executeur aan de notaris een verklaring van executele op te stellen.
Zie ook: nalatenschap, erflater, boedel, boedelbeschrijving, activa, schuld, erfenis, verklaring van executele.
Tip anderen
|