Een fonds, opgezet door de overheid of goede doelen, dat geld leent aan of investeert in een bepaald type projecten c.q. activiteiten. De opbrengsten mogen door de beheerder van het fonds opnieuw geïnvesteerd worden (zie: herinvesteren). De opbrengsten (inclusief rente en aflossingen) vloeien dus terug in het fonds en komen dus niet terug bij de originele verstrekkers van het kapitaal.
Op deze wijze onstaat - zo is althans de gedachte - een langelopende, continue cyclus van investeren.
Voorbeeld
'De Rekenkamer publiceerde dinsdag een onderzoek naar deze zogenoemde ‘revolverende fondsen’ van het Rijk. Dat zijn fondsen gevuld met publiek geld die leningen verstrekken of rechtstreeks deelnemen in private projecten of ondernemingen. Op die manier komt op zijn minst een deel van het geld terug, zo is de gedachte, en kan het opnieuw worden uitgezet. Het vermogen revolveert. Dit soort publieke investeringsvehikels is de voorbije jaren ongekend populair geworden in Nederland. De Rekenkamer telde er ‘ten minste’ dertig, met een toegezegd vermogen van in totaal 3,6 miljard euro. Meer dan twee derde van die fondsen, samen goed voor driekwart van de investeringsgelden, is van na 2008. De meeste zijn gericht op steun aan jonge, innovatieve bedrijven (start-ups), investeringen in opkomende economieën en verduurzaming......Ondanks groot enthousiasme bij de overheid heeft ze in veel gevallen nauwelijks zicht op besteding van de gelden en of doelstellingen worden gehaald, stelt de Rekenkamer vast.'
Bron: NRC - 16-04-2019.
Engels: revolving fund.
Zie ook: overheid, publiek domein, goed doel, publiek-private samenwerking, stimuleringsbeleid. Vergelijk: renouvellerend krediet.
Tip anderen
|