Een leidend principe uit het monetair beleid, waarmee bedoeld wordt dat het opereren van centrale banken in financiële markten - bijvoorbeeld bij de uitvoering van stimuleringsbeleid - niemand mag bevoordelen en de markt niet mag verstoren.
Zo mag de Europese Centrale Bank (ECB), die met haar monetair beleid moet bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie, de obligaties van duurzame bedrijven (groene obligaties) geen voorkeursbehandeling geven op het moment dat obligaties gekocht worden voor de uitvoering van dat monetair beleid.
Voorbeeld
'De centrale bank heeft als hoofddoel om te werken aan prijsstabiliteit in de gehele Europese economie. Niets meer, niets minder. Als de economie oververhit is, verhoog je de rente om de kans op inflatie te verlagen. Als je de economie wil stimuleren, verlaag je de rente. De ECB leent daartoe geld uit en koopt obligaties op. En doet dat in alle sectoren, zonder aanziens des persoons. Zodoende kan een bedrijf als Ahold, al dan niet via een bank, tegen dezelfde voorwaarden aan geld komen als Shell. Dat noemen we in beleidstermen marktneutraliteit.'
Bron: www.erasmusmagazine.nl, interview met Prof. Dirk Schoenmaker, hoogleraar Banking and Finance aan de Rotterdam School of Management - 19-02-2019.
Zie ook: monetair beleid, beleggen, gelijk speelveld. Vergelijk: marktneutraal.
Tip anderen
|