Begrip van beleidsmakers, zoals bij de overheid. Met dit begrip wil men aangeven hoeveel maanden of jaren iemand nog nodig heeft om werk te vinden. Een korte afstand betekent: iemand kan snel werk vinden, een (middel-)lange afstand dat iemand meer tijd nodig heeft.
Met 'mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt' worden feitelijk bedoeld mensen die lastig aan werk kunnen komen, zoals mensen met een beperking, langdurig werklozen, mensen in de bijstand.
Een bijzonder begrip, men probeert de tijd uit te drukken in een afstandsmaat. Daarnaast verandert de kans om werk te vinden voor iedereen voortdurend door de tijd heen onder invloed van de vraag naar werk, van eigen inspanningen, levensloop, wensen en mogelijkheden, beschikbare ondersteuning, toeval, pech en geluk: met de term 'afstand tot de arbeidsmarkt' wordt een bepaalde groep mensen snel in een hokje geduwd waar zij niet meer makkelijk uit kunnen komen (zelfbevestigende voorspelling). De term wordt daarom soms ook als bevoogdend en stigmatiserend ervaren.
Zie ook: arbeid, arbeidsmarkt, arbeidsmarktbeleid, paternalisme, sociaal rendement. Vergelijk: onderkant van de arbeidsmarkt.
Tip anderen
|