Horeca/toerisme: een kas waarin de fooi (de 'tip') voor medewerkers in wordt bewaard. Medewerkers moeten alle tip afstaan aan de fooienpot, waarna de inleg later wordt verdeeld onder de personeelsleden, ook onder diegenen die niet direct in aanraking komen met klanten, zoals de kok of de mensen in de spoelkeuken.
Voorbeeld
'De fooienpot: is die van de werknemers of van de baas? De baas van het café waar ik werk, dreigt onze fooienpot te gebruiken om het tekort in de kas aan te vullen. Van wie is die fooienpot eigenlijk? Van de werknemers of van de baas? De fooi is in principe van degene die haar ontvangt. En dat is degene die op het terras werkt of achter de bar staat en die voor het goede werk beloond wordt met een fooi. De werkgever mag zich de fooien niet toe-eigenen. ..... Als de ondernemer met behulp van de fooienpot de kas kloppend maakt en het restant verdeelt onder het personeel, is hij illegaal bezig. Het personeel heeft recht op een eerlijke en transparante manier van beheren en verdelen van de fooienpot.'
Bron: Volkskrant - 15-07-2017.
Zie ook: fooi.
Tip anderen
|