Nederland: een belasting op het werkelijk behaalde rendement op spaargeld. die de vermogensrendementsheffing moet vervangen, een regeling waarbij de belastingdienst werkt met een (verondersteld) fictief rendement van 4%. Deze regeling staat op de helling omdat mensen belasting moeten betalen op hun spaargeld, terwijl ze daar nauwelijks rente op krijgen (zie ook: nulrente, negatieve rente); veel mensen zien daarom het fictieve rendement als onrechtvaardig.
De Hoge Raad heeft de huidige vermogensrendementsheffing als onrechtmatig bestempeld (december 2021). Een nieuwe vermogenstaks moet belasting gaan heffen over het daadwerkelijk gemaakte rendement op spaargeld en beleggingen, maar wordt op zijn vroegst pas ingevoerd in 2026. Momenteel is er een tijdelijke regeling.
Voorbeeld
'Er komt pas in 2026 een vervanger voor de zogenoemde spaartaks. In het coalitieakkoord was afgesproken dat dat in 2025 zou gebeuren. Een tijdelijk systeem zal dus langer worden gehandhaafd, zegt staatssecretaris Marnix van Rij van Belastingen in een brief aan de Tweede Kamer. Door het uitstel loopt de schatkist 385 miljoen euro mis. Het gaat om de vermogensrendementsheffing in box 3, die eind vorig jaar door de Hoge Raad onrechtmatig werd verklaard. ......Door de vermogensrendementsheffing, ofwel de spaartaks, betaalden mensen met veel spaargeld op hun rekening te veel belasting. Door de lage rente behaalden spaarders weinig rendement, terwijl ze wel belasting betaalden over een fictief rendement: een vast percentage dat veel hoger lag dan de daadwerkelijke rente.'
Bron: Nu.nl - 05-09-2022.
Engels: savings tax.
Zie ook: vermogensrendementsheffing, fictief rendement, achteruit sparen.
Tip anderen
|