Nederland: een door een lagere overheid te verstrekken lening die gebruikt moet worden voor het levensloopbestendig maken van een woning. Dat wil zeggen: de lening moet gebruikt worden om het eigen huis aan te passen, door bijvoorbeeld drempels weg te halen en een traplift te plaatsen.
De lening is dus vergelijkbaar met een starterslening voor jongere generaties, alleen is deze blijverslening bedoeld voor ouderen die langer in hun eigen huis willen blijven wonen.
Er zijn twee soorten blijversleningen:
- blijverslening hypothecair - kan (bij voldoende overwaarde) maximaal € 50.000 bedragen, er is geen leeftijdsgrens, heeft een relatief lage rente en dient in 20 of 30 jaar afgelost te worden
- blijverslening consumptief - maximaal € 10.000, relatief lage rente en aflossing in 10 jaar. De maximale leeftijd bedraagt 75 jaar.
Voorbeeld
'De eerste blijversleningen in Nederland zijn verstrekt. ..... Het echtpaar Heikamp uit Veenendaal krijgt als een van de eersten de lening toegewezen. Margaret Heikamp krijgt een kunstheup. Om in het eigen huis te kunnen blijven waren er aanpassingen nodig, die bij elkaar zo'n 10.000 euro kosten. Zo wordt de badkamer helemaal aangepast en worden er beugels geplaatst. Bij de bank konden de twee niet terecht, maar door de nieuwe blijverslening kunnen ze nu toch de verbouwing betalen.'
Bron: NOS.nl - 25-11-2016.
Zie ook: levenscyclus, financiële levenscyclus, vergrijzing, senioreneconomie. Vergelijk: omkeerhypotheek, starterslening.
Tip anderen
|