dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
rug pull
Letterlijk: het tapijt onder iemand vandaan trekken. ... >>
 Vandaag 22-01-2025
22044 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dutch Startup Association
2 noteren
3 flitsemissie
4 handelend onder de naam
5 Informations- und Forsch...
 Thema's
 Recent verbeterd
21-01Digital Services Act
21-01rug pull
21-01oligarchie
21-01memecoin
21-01World Economic Forum
21-01onbalanshandel
21-01claimstichting
21-01claimclub
21-01contant geld
21-01hashtag
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6reconciliatie
7excasso
8arm's length-beginsel
9penny wise, pound foolis...
10negatief eigen vermogen
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

bouwdepot


Een bouwdepot is feitelijk een aparte spaarpot waarin de bank een financiering verstrekt in het geval de financiering nog niet direct besteed kan worden.
Een bouwdepot komt bijvoorbeeld vaak voor in geval van financiering van een nieuw te realiseren woning, bedrijfspand of verbouwing.

Indien men een nieuw te bouwen huis koopt, dan passeert de hypotheek voor het volledige bedrag. Vaak dient eerst alleen de grond betaald te worden en resteert de rest van het bedrag. Dit geldbedrag wordt dan in een bouwdepot gestort, waaruit in termijnen de rest van de bouw betaald wordt. Over het bedrag dat in depot staat ontvangt men een vergoeding die gelijk of iets lager is dan de te betalen hypotheekrente. Ook komt een bouwdepot voor bij bestaande woningen waaraan een verbouwing gaat plaatsvinden. Dit is het geval wanneer men van de taxatiewaarde na verbouwing uit moet gaan voor de financiering en dan wil de geldverstrekker zekerheid met betrekking tot voltooiing van de verbouwingswerkzaamheden.


Een bouwdepot is een speciale rekening (een bouwrekening of bouwdepot) van waaruit iemand de kosten van de bouw of verbouwing kan betalen. Dat geld is dan gefinancierd door de bank. Het geld in het bouwdepot is een onderdeel van de hypotheeklening op het pand dat gebouwd of verbouwd wordt. Het bouwdepot is een aparte rekening die alleen bedoeld is om (ver)bouwkosten van een woning mee te betalen.

Een bouwdepot is feitelijk een aparte spaarpot waarin de bank een financiering verstrekt in het geval de financiering nog niet direct besteed kan worden. Een bouwdepot komt bijvoorbeeld vaak voor in geval van financiering van een nieuw te realiseren woning, bedrijfspand of verbouwing. Uit het depot worden dan door de bank de verschillende bouwtermijnen betaald. Voor de bank ontstaat een additioneel voordeel dat bestedingscontrole mogelijk is. Over het bedrag in het bouwdepot ontvangt de hypotheekgever een vergoeding die gelijk is aan of iets lager is dan de te betalen hypotheekrente.


Over het geld in het bouwdepot ontvangt de rente. U betaalt ook rente over de lening voor uw bouwdepot.Van het geld in het bouwdepot kunt u rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer betalen.

Maak je kosten bij de verbouwing of bouw, dan stuur je de facturen naar de bank. Deze betaalt de kosten dan direct uit aan bijvoorbeeld de aannemer. Schiet je zelf bepaalde kosten voor, dan kan dat bedrag uit het depot naar je rekening overgemaakt worden.

Als men een nieuw huis laat bouwen wordt er in termijnen betaald. Eerst de grond en vervolgens naarmate de bouw vordert de resterende termijnen. De hypotheek wordt op het moment van aankoop voor het gehele bedrag afgesloten en in depot gezet. De termijnen worden uit het depot opgenomen. Over het depot krijgt men een rentevergoeding. Deze is soms lager dan de hypotheekrente die moet worden betaald over de opgenomen bedragen.


Zie ook: hypotheek, onderpand, financiering. Vergelijk: overbruggingshypotheek.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet