Ook: exitbelasting, exit-heffing, verhuisboete.
Een heffing die door een aantal lidstaten van de Europese Unie wordt opgelegd als ze hun statutaire zetel binnen de EU verplaatsen.
In Nederland heeft Groen Links - naar aanleiding van de verhuizing van het hoofdkantoor van Unilever van Rotterdam naar Londen - in 2020 een wetsvoorstel ingediend dat voorziet in een afrekening met de Nederlandse fiscus als een bedrijf verhuist naar een land zonder dividendbelasting.
Deze heffing is mogelijk strijdig met de vrijheid van vestiging, zoals die in de Europese Unie, IJsland en Noorwegen - de Europese Economische Ruimte - is vastgelegd.
Voorbeeld
'Volgens Van de Streek [hoogleraar belastingrecht, red.] kan de Tweede Kamer nog een ‘eindafrekening’ opleggen aan Shell, als het dat wil [i.v.m. voorgenomen verhuizing hoofdkantoor van Den Haag naar Londen, red.]. Vorig jaar kwam GroenLinks met een wetsvoorstel voor zo’n zogeheten exit-heffing, waarbij grote bedrijven een soort ‘verhuisboete’ opgelegd krijgen als zij verhuizen naar landen waar geen dividendbelasting bestaat. Eigenlijk zou Shell buiten die wet vallen, mocht die worden aangenomen, omdat het bedrijf al weg is tegen de tijd dat de wet is behandeld. Maandagmiddag besloot GroenLinks het wetsvoorstel opnieuw in te dienen, waarbij Kamerlid Tom van der Lee dit keer vroeg om een spoedbehandeling. Zo moet voor 10 december duidelijk worden of er een Kamermeerderheid voor te vinden is.'
Bron: Trouw - 15-11-2021.
Zie ook: Europese Unie, Europese Economische Ruimte, dividendbelasting, A- en B-aandelen Royal Dutch Shell.
Tip anderen
|