Als een natuurlijk persoon een schuld heeft en niet meer in staat is aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, dan kan de deurwaarder beslag leggen op een (deel van) het inkomen van die persoon. De deurwaarder kan alleen tot beslag overgaan met een vonnis van de rechter. Dit loonbeslag wordt ook bekend bij de werkgever, omdat een deel van de afhandeling van het loonbeslag via de salarisadministratie van de werkgever loopt.
Het loonbeslag is een vorm van een derdenbeslag.
Voorbeeld
'Van verpleeghuizen tot apothekers: nu steeds meer werkgevers alvast de zorgbonus van 1000 euro hebben overgemaakt, blijken werknemers die niet altijd vrij te kunnen besteden. Als er sprake is van loonbeslag komt het voor dat deurwaarders de schenking gebruiken om de schuld verder af te lossen. Onterecht, vinden schuldhulpverleners en vakbonden. Zij wijzen op het bijzondere karakter van de bonus. "Het kan niet zo zijn dat deurwaarders op eigen houtje beleid maken", zegt Joke de Kock, schuldhulpmanager bij de gemeente Tilburg. Vier cliënten trokken bij haar aan de bel toen er naast hun inkomen ook beslag werd gelegd op hun zorgbonus.'
Bron: NOS.nl - 02-12-2020.
Zie ook: inkomen, loon, schuld, werkgever, werknemer, kredietregistratie, schuldhulpverlening, beslag, derdenbeslag, gerechtsdeurwaarder. Vergelijk: bankbeslag.
Tip anderen
|