Vlaanderen: werkonbekwaam. Er bestaan meerdere definities van arbeidsongeschiktheid, vaak afhankelijk van context en wetgeving. In algemene zin staat arbeidsongeschikt voor een persoon die niet in staat is om zijn of haar beroep of bedrijf uit te oefenen. Iemand kan geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Dat wordt bepaald door de mate waarin iemand door ziekte, fysieke of psychische beperkingen ongeschikt is om werk te verrichten.
Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert de volgende definitie: 'situatie waarin iemand verkeert als hij of zij door ziekte of gebrek een belemmering ondervindt bij het verkrijgen of verrichten van arbeid. Hij of zij is dan niet in staat is om met arbeid evenveel te verdienen als gezonde personen met soortgelijke opleiding en ervaring'.
Tegen het risico van arbeidsongeschiktheid bestaan verzekeringen, zogenoemde arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV).
Voorbeeld
'Van alle zelfstandigen zonder personeel hebben vier op de tien niets achter de hand voor het geval zij arbeidsongeschikt worden. Ze hebben geen spaargeld of beleggingen en vinden een verzekering te duur. Dat blijkt uit tweejaarlijks onderzoek van TNO en het CBS. Naarmate zzp'ers minder verdienen, neemt het deel dat geen reserves heeft toe. Bij zzp'ers met de laagste inkomens is dat 65 procent.....In het recent afgesloten pensioenakkoord is afgesproken dat er voor zzp'ers een wettelijke verzekeringsplicht tegen arbeidsongeschiktheid komt.'
Bron: NOS.nl - 04-07-2019.
Zie ook: arbeid, inkomen, ziekteverzuim, primaire arbeidsongeschiktheid, arbeidsongeschiktheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidspensioen, schenkkring, sociale zekerheid.
Tip anderen
|