dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
beleidsdekkingsgraad
Alle Nederlandse pensioenfondsen moeten vanaf 2015 gebruik maken ... >>
 Vandaag 20-04-2024
21830 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 Dogs of the Dow
2 oorlogseconomie
3 penny wise, pound foolish
4 reconciliatie
5 excasso
 Thema's
 Recent verbeterd
19-04vermogenswinstbelastin...
19-04interne markt
19-04beleidsdekkingsgraad
19-04bitcoin halving
19-04buy low, sell high
19-04probeer nooit een vall...
19-04GDPNow
19-04fundamentele analyse
19-04liquidation preference...
19-04liquidatiepreferentie
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

environmental, social and governance


Afgekort: ESG.

Een in de kapitaalmarkten en door beleggers gebruikte term voor niet-financiële indicatoren die de prestaties van ondernemingen op het vlak van milieu, sociale prestaties en behoorlijk bestuur (corporate governance) meten.
Zo heeft de European Federation of Financial Analysts Societies (EFFAS) een aantal ESG-gebieden gedefiniëerd, zoals energie-efficiëntie, emissie van broeikasgassen, omloopsnelheid van het personeel, training en kwalificaties van medewerkers, verzuim, juridisch risico's, corruptie en omzet uit nieuwe producten. Ook zijn er per sector maatstaven voor het meten van de ESG-ondernemingspresaties opgesteld.

Voorbeeld

  • 'Veel fondsen melden vol trots dat ze heel transparant zijn over hun ESG-beleid. Zeer opmerkelijk is daarom dat je geen analyses tegenkomt over wat het ESG-beleid oplevert in termen van hoeveel de wereld er beter van wordt. Ook ontbreekt steevast informatie over wat dit beleid kost, inclusief eindeloze rapportages, omvangrijke duurzaamheidsafdelingen en eventuele ‘opportunity losses’ door uitsluitingen. Het is waarschijnlijk nog erger. Niet alleen bieden de fondsen geen inzicht in de baten en de kosten van hun ESG-beleid, ze hebben zeer waarschijnlijk zelf helemaal geen idee. Ze zijn zo overtuigd goed bezig te zijn dat het niet bij ze opkomt die vraag überhaupt te stellen.'
    Bron: crystalcleareconomics.nl, column Han de Jong - 28-11-2023.

  • 'De ‘opstandige’ aandeelhouders van Exxon en Chevron dwongen de betrokken bedrijven om een meer duurzaam karakter aan te nemen. De weg naar meer ESG-punten is al is ingeslagen, maar zal nog versneld moeten worden. De beslissing van een Nederlandse rechter om Royal Dutch Shell te verplichten om de CO2-uitstoot nagenoeg te halveren tegen 2030 kan dan weer een precedent creëren voor alle vervuilende bedrijven.'
    Bron: De Belegger op Zondag - 30-05-2021.



Zie ook: investor relations, beleggersbescherming, duurzaam ondernemen, duurzaam beleggen, duurzaamheid, duurzaamheidsindex, energietransitie, transitiepijn, governance, corporate governance, diversiteitsquotum, niet-financiële informatie, Global Compact, S&P 500 ESG Index, RepRisk, Responsible Mining Index, Sustainable Finance Disclosure Regulation, Principles for Responsible Banking, Eerlijke Bankwijzer, Eerlijke Pensioenwijzer, Follow This, Institutional Shareholder Services, big uglies, zondig aandeel, sin stock, stranded assets, true pricing. Vergelijk: economic, environmental, social and governance.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter E.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet