dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Adverteren | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
hold back
 Vandaag 20-09-2018
18821 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5excasso
6debt service coverage ra...
7out-of-pocket kosten
8inkomen
9generatie Y
10o/g
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
20-09claw back (procedure, ...
20-09hold back
19-09contactloos betalen
18-09Prinsjesdag
18-09Goldilocks
18-09robotiseren
17-09looneis
17-09terugpinnen
17-09retourpinnen
17-09datalek
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Bitcoin


Afgekort: BTC.

Een vorm van digitaal geld, virtueel geld.
De Bitcoin, die sinds 2009 bestaat, is een unieke computercode, waarmee alleen op internet betaald kan worden. Deze virtuele munt wordt niet uitgegeven door een centrale bank en kan zonder tussenkomst van banken en landen worden gebruikt voor aankopen en beleggingen.
De munt wordt in tegenstelling tot echt geld niet geslagen, maar wordt door cryptografische formules berekend: ze bestaat uit een computercode. Er wordt daarom ook wel gesproken over cryptografisch geld.

De Bitcoin heeft geen officiële valutacode (ISO-code), maar doorgaans wordt XBT gebruikt.Iedereen kan meedoen en de software is openbaar. Dit systeem zorgt ervoor dat munten niet te kopiëren zijn. Het aantal Bitcoins in omloop is gelimiteerd. In februari 2018 was er ongeveer € 170 miljard aan Bitcoins in omloop.
Bitcoins kunnen verhandeld worden via de beurs Mt. Gox met mogelijke afwikkeling via Dwolla.

De 'munt' had begin 2010 een waarde van ongeveer $ 0,03, medio december 2017 was dat $ 19.000, om daarna terug te vallen naar $ 6.000 begin februari 2018. In ieder geval is de koersontwikkeling zeer volatiel: dagelijkse schommelingen van meer dan 30% zijn geen uitzondering) waardoor een belegging in deze 'munt' zeer risicovol is.

Voorbeeld
'Steeds meer investeerders stappen in de digitale munt Bitcoin. Dat terwijl deskundigen het er nog altijd niet over eens zijn wat Bitcoin eigenlijk is: een piramidespel, munt van de digitale onderwereld of het betaalmiddel van de toekomst?.'
Bron: De Financiële Telegraaf - 06-08-2013.

De bitcoin en de markten in deze 'valuta' worden scherp in de gaten gehouden door de autoriteiten: zij vallen niet onder het bestaande toezicht op banken en beurzen. Vermoed werd dat er relatief veel criminele transacties via dit circuit lopen; inmiddels is dat vermoeden bevestigd.

Voorbeeld
'Nadat de uiterst dubieuze online marktplaats Silk Road is opgerold door de Amerikaanse FBI is de koers van de virtuele munteenheid bitcoin teruggevallen. Op Silk Road betaalden anonieme klanten met bitcoins om aan zaken als heroïne, cocaïne of huurmoordenaars te komen. (..) ...de munt daalde binnen 3 uur met 21% van $ 139 naar $ 110.'
Bron: De Financiële Telegraaf - 04-10-2013.

Internet: http://bitcoin.org.


Zie ook: cryptografisch geld, algoritme, betalingsverkeer, blockchain, Nakamoto, Satoshi, distributed ledger-technologie, mining, minen, Bitcoin cash, fork, Bitcoinautomaat, litecoin, Coindesk Bitcoin Price Index, dark web, Bitcoin mixing, Bitcoinnaire, nocoiner, HODL, Bitcoincrash.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter B.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Adverteren | Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet