dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
economisch zelfstandig
 Vandaag 19-12-2018
18867 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5debt service coverage ra...
6excasso
7Beige Book
8out-of-pocket kosten
9o/g
10inkomen
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
18-12contractloon
18-12kostwinner
18-12economisch zelfstandig
18-12anderhalfverdieners
18-12éénverdiener
17-12balans oppoetsen
15-12koersdoel
14-12buitensporig tekortpro...
13-12schijnzelfstandige
13-12eindejaarsrally
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

werkloosheid


Het verschijnsel waarbij personen die wel betaald werk willen of kunnen verrichten, geen werk kunnen krijgen.
De werkloosheid wordt doorgaans uitgedrukt als percentage van de beroepsbevolking; we spreken dan ook wel van de werkloosheidsgraad.

Voorbeeld
'Het CPB verwacht dat de werkloosheid volgend jaar stijgt tot 6,5 procent van de beroepsbevolking, ofwel gemiddeld 510.000 personen. In juni voorspelde het Planbureau nog dat de werkloosheid in 2010 zou oplopen tot 9,5 procent, bij Prinsjesdag was dat al eens verlaagd naar 8 procent (615.000).
CPB-directeur Coen Teulings toonde zich dinsdag enigszins verrast door de gematigde ontwikkeling van de werkloosheid. Goed begrijpen hoe dat nou komt, doen we maar beperkt. Hij schrijft de meevaller onder meer toe aan de vergrijzing, de flexibele arbeidsmarkt, de inzet van deeltijd-WW en het snellere herstel van de economie.'
Bron: DFT.nl - 14-12-2009.

Bij werkloosheid wordt verder onderscheid gemaakt naar (onder andere):

Overigens worden er internationaal gezien afwijkende definities gehanteerd als het gaat om de bepaling van de werkloosheid.
De werkloosheid in Nederland wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van de Enquête Beroepsbevolking (EBB). De ‘nationale’ werkloosheidsdefinitie wordt maandelijks in een persbericht naar buiten gebracht. Deze definitie is vastgesteld door de Centrale Commissie voor de Statistiek (CCS). Op basis van dezelfde EBB-data worden ook cijfers samengesteld, onder andere voor Eurostat, volgens de ‘internationale’ definitie van de International Labour Organization (ILO). De werkloosheid volgens de nationale definitie ligt doorgaans hoger dan de werkloosheid volgens de internationale definitie.

Engels: unemployment.


Zie ook: macrocijfer, arbeid, arbeidsmarkt, arbeidsjaar, arbeidsvolume, vacature, beroepsbevolking, werkzame beroepsbevolking, werkloze beroepsbevolking, niet-werkende werkzoekenden, activiteitsgraad, werkloosheidsgraad, volledige werkgelegenheid, structurele werkloosheid, recessie, conjunctuur, conjuncturele werkloosheid, seizoenswerkloosheid, frictiewerkloosheid, verborgen werkloosheid, tijdelijke werkloosheid, langdurige werkloosheid, natuurlijke werkloosheid, technologische werkloosheid, werkloosheidsgraad, werkloosheidscijfer, arbeidsmarktindicator, macrocijfer, werkgelegenheidsvallen, verkapte werkloosheid, informele economie, verborgen werkloosheid, sociale verzekeringswetten, Werkloosheidswet, deeltijd-WW, dopgeld, International Labour Organization, misery-index, hysteresis, Wet van Okun, Beveridgecurve, Phillipscurve, eurosclerose, jobless claims, US Initial Jobless Claims, jobs Friday, boventalligen, werkverschaffing.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter W.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet