dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Adverteren | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
World Trade Outlook Indicator
 Vandaag 21-08-2018
18770 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2AFM-mannetje
3Dogs of the Dow
4ouwe jongens krentenbroo...
5excasso
6debt service coverage ra...
7out-of-pocket kosten
8inkomen
9generatie Y
10o/g
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
21-08valutakoersrisico
21-08schuldenberg
21-08valutahypotheek
21-08Instituut Clingendael
21-08International Insttute...
21-08RAND Corporation
21-08Fundação Getúlio Va...
21-08Chatham House Royal In...
21-08Center for Strategic a...
21-08Carnegie Institute for...
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

werkloosheid


Het verschijnsel waarbij personen die wel betaald werk willen of kunnen verrichten, geen werk kunnen krijgen.
De werkloosheid wordt doorgaans uitgedrukt als percentage van de beroepsbevolking; we spreken dan ook wel van de werkloosheidsgraad.

Voorbeeld
'Het CPB verwacht dat de werkloosheid volgend jaar stijgt tot 6,5 procent van de beroepsbevolking, ofwel gemiddeld 510.000 personen. In juni voorspelde het Planbureau nog dat de werkloosheid in 2010 zou oplopen tot 9,5 procent, bij Prinsjesdag was dat al eens verlaagd naar 8 procent (615.000).
CPB-directeur Coen Teulings toonde zich dinsdag enigszins verrast door de gematigde ontwikkeling van de werkloosheid. Goed begrijpen hoe dat nou komt, doen we maar beperkt. Hij schrijft de meevaller onder meer toe aan de vergrijzing, de flexibele arbeidsmarkt, de inzet van deeltijd-WW en het snellere herstel van de economie.'
Bron: DFT.nl - 14-12-2009.

Bij werkloosheid wordt verder onderscheid gemaakt naar (onder andere):

Overigens worden er internationaal gezien afwijkende definities gehanteerd als het gaat om de bepaling van de werkloosheid.
De werkloosheid in Nederland wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van de Enquête Beroepsbevolking (EBB). De ‘nationale’ werkloosheidsdefinitie wordt maandelijks in een persbericht naar buiten gebracht. Deze definitie is vastgesteld door de Centrale Commissie voor de Statistiek (CCS). Op basis van dezelfde EBB-data worden ook cijfers samengesteld, onder andere voor Eurostat, volgens de ‘internationale’ definitie van de International Labour Organization (ILO). De werkloosheid volgens de nationale definitie ligt doorgaans hoger dan de werkloosheid volgens de internationale definitie.

Engels: unemployment.


Zie ook: macrocijfer, arbeid, arbeidsmarkt, arbeidsjaar, arbeidsvolume, vacature, beroepsbevolking, werkzame beroepsbevolking, werkloze beroepsbevolking, niet-werkende werkzoekenden, activiteitsgraad, werkloosheidsgraad, volledige werkgelegenheid, structurele werkloosheid, recessie, conjunctuur, conjuncturele werkloosheid, seizoenswerkloosheid, frictiewerkloosheid, verborgen werkloosheid, tijdelijke werkloosheid, langdurige werkloosheid, natuurlijke werkloosheid, technologische werkloosheid, werkloosheidsgraad, werkloosheidscijfer, arbeidsmarktindicator, macrocijfer, werkgelegenheidsvallen, verkapte werkloosheid, informele economie, verborgen werkloosheid, sociale verzekeringswetten, Werkloosheidswet, deeltijd-WW, dopgeld, International Labour Organization, misery-index, hysteresis, Wet van Okun, Beveridgecurve, Phillipscurve, eurosclerose, jobless claims, US Initial Jobless Claims, jobs Friday, boventalligen, werkverschaffing.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter W.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Adverteren | Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet