dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Adverteren | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
pinbetaling
 Vandaag 18-01-2018
18244 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5excasso
6inkomen
7out-of-pocket kosten
8hypotheekrenteaftrek
9generatie Y
10debt service coverage ra...
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
18-01eurozonebegroting
18-01begrotingsunie
18-01begrotingscommissaris
18-01pinbetaling
18-01Nieuw & Actueel 2017
18-01Trump: "1 jaar POTUS"
18-01belangenverstrengeling
18-01nulsomspel
18-01maakindustrie
18-01America First
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

werkloosheid


Het verschijnsel waarbij personen die wel betaald werk willen of kunnen verrichten, geen werk kunnen krijgen.
De werkloosheid wordt doorgaans uitgedrukt als percentage van de beroepsbevolking; we spreken dan ook wel van de werkloosheidsgraad.

Voorbeeld
'Het CPB verwacht dat de werkloosheid volgend jaar stijgt tot 6,5 procent van de beroepsbevolking, ofwel gemiddeld 510.000 personen. In juni voorspelde het Planbureau nog dat de werkloosheid in 2010 zou oplopen tot 9,5 procent, bij Prinsjesdag was dat al eens verlaagd naar 8 procent (615.000).
CPB-directeur Coen Teulings toonde zich dinsdag enigszins verrast door de gematigde ontwikkeling van de werkloosheid. Goed begrijpen hoe dat nou komt, doen we maar beperkt. Hij schrijft de meevaller onder meer toe aan de vergrijzing, de flexibele arbeidsmarkt, de inzet van deeltijd-WW en het snellere herstel van de economie.'
Bron: DFT.nl - 14-12-2009.

Bij werkloosheid wordt verder onderscheid gemaakt naar (onder andere):

Overigens worden er internationaal gezien afwijkende definities gehanteerd als het gaat om de bepaling van de werkloosheid.
De werkloosheid in Nederland wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van de Enquête Beroepsbevolking (EBB). De ‘nationale’ werkloosheidsdefinitie wordt maandelijks in een persbericht naar buiten gebracht. Deze definitie is vastgesteld door de Centrale Commissie voor de Statistiek (CCS). Op basis van dezelfde EBB-data worden ook cijfers samengesteld, onder andere voor Eurostat, volgens de ‘internationale’ definitie van de International Labour Organization (ILO). De werkloosheid volgens de nationale definitie ligt doorgaans hoger dan de werkloosheid volgens de internationale definitie.

Engels: unemployment.


Zie ook: macrocijfer, arbeid, arbeidsmarkt, arbeidsjaar, arbeidsvolume, vacature, beroepsbevolking, werkzame beroepsbevolking, werkloze beroepsbevolking, niet-werkende werkzoekenden, activiteitsgraad, werkloosheidsgraad, volledige werkgelegenheid, structurele werkloosheid, recessie, conjunctuur, conjuncturele werkloosheid, seizoenswerkloosheid, frictiewerkloosheid, verborgen werkloosheid, tijdelijke werkloosheid, langdurige werkloosheid, natuurlijke werkloosheid, technologische werkloosheid, werkloosheidsgraad, werkloosheidscijfer, arbeidsmarktindicator, macrocijfer, werkgelegenheidsvallen, verkapte werkloosheid, informele economie, verborgen werkloosheid, sociale verzekeringswetten, Werkloosheidswet, deeltijd-WW, dopgeld, International Labour Organization, misery-index, hysteresis, Wet van Okun, Beveridgecurve, Philipscurve, eurosclerose, jobless claims, US Initial Jobless Claims, jobs Friday, boventalligen, werkverschaffing.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter W.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Adverteren | Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet