dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Thema's | Adverteren | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
Volg ons op Twitter
griezelmunt
 Vandaag 16-01-2018
18241 begrippen & definities
 Meest opgevraagde begrippen
1International Bank Accou...
2Dogs of the Dow
3AFM-mannetje
4ouwe jongens krentenbroo...
5excasso
6inkomen
7out-of-pocket kosten
8hypotheekrenteaftrek
9generatie Y
10debt service coverage ra...
Meer >>
 Thema's
Meer >>
 Recent verbeterd
16-01griezelmunt
15-01Blue Monday
15-01Britse pond
15-01kick back
15-01Nieuw & Actueel 2017
15-01rebate
15-01rebate fee
15-01referral fee
15-01retourprovisie
15-01retrocessie
Meer >>
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.

Chicago Board Options Exchange Volatility Index


Afgekort: VIX, VIX-index, CBOE VIX-index. Ook: Fear Index of bibberindex.

Een index die de gemiddeld verwachte volatiliteit op korte termijn weergeeft; de index wordt door de Chicago Board Options Exchange (CBOE) berekend op basis van de implied volatility van alle out-of-the-money calls en puts op een bepaalde aandelenindex die in de komende twee maanden aflopen, hierbij worden alle implied volatilities terugrekenend naar een 30-daags periode; de volatiliteitsindex wordt weergegeven als een percentage. De berekening geschiedt real-time op basis van de bied- en laatprijzen van index-opties.

Over het algemeen daalt de volatiliteit als de koersen stijgen of gelijk blijven, en stijgt de index als koersen dalen en/of verwacht wordt dat de koersen gaan dalen.
In feite wordt dus de koersverwachting van beleggers voor de komende maand weergegeven. De volatiliteitsindex kan daarom worden beschouwd als een barometer voor beleggersangst; een toename van de volatiliteitsindex duidt op een toename van de vrees bij de beleggers; de index wordt daarom ook wel eens betiteld als de 'Fear Index' of in het Nederlands als 'angstindex', 'onheilsindicator' of 'bibber-index'.
Een 'normaal' niveau van de index is 15 à 20. In oktober 2008 werd een stand van 70 bereikt, een indicatie van de extreme angst voor (verdere) sterke koersdalingen.

Voorbeeld

  • 'Intussen is het op de plek waar al dat gevreesde onheil juist als eerste zou moeten worden opgemerkt, de financiële markten, opmerkelijk rustig. De volatiliteitsindex VIX van de beurs van Chicago schommelt zo’n beetje op een laag niveau tussen de 12 en 13 punten, en is gemiddeld zelfs gedaald sinds de verkiezing van Trump op 8 november vorig jaar. Dat kan uiteraard veranderen. Er is, zo valt bij Bloomberg te vinden, een stijgende belangstelling voor call-opties op de VIX. Dat zou inhouden dat veel beleggers zich indekken tegen een stijging van de beweeglijkheid op de financiële markten.'
    Bron: NRC - 03-02-2017.

  • 'Stilte beurs baart Goldman zorgen - De lage volatiliteit op financiële markten baart de topman van Goldman Sachs grote zorgen. "Dit is niet normaal." Dat zei topman LLoyd Blankfein van Goldman Sachs op CNBC. Het feit dat ook de op JPMorgan na grootste zakenbank van de wereld niet precies weet wat het gebrek aan beweeglijkheid veroorzaakt, voedt zorgen onder marktvorsers....... Ik weet niet wat ons rond het laagtepunt brengt, maar ik weet wel dat dit niet normaal is", aldus Blankfein. De CBOE VIX-index, ook wel de bibberindex genoemd, staat op het laagste punt sinds 1993.'
    Bron: DFT.nl - 10-05-2017.


Er zijn diverse varianten van deze index, gebaseerd op diverse aandelenindices. Op deze volatiliteitsindexen worden ook weer opties en futures verhandeld.

Internet: www.cboe.com.


Zie ook: onzekerheid, angstindex, angstindicator, volatiliteitsindex, angstindicator, volatiliteit, implied volatility, skew, skewness, St Louis Fed Financial Stress Index. Vergelijk: Merrill Lynch Option Volatility Estimate, VAEX, VDAX, Treasury Note Volatility Index, Fear & Greed Index.Mail dit begrip Tip anderen

 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter C.
Volgend begrip:
 

Home | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Adverteren | Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet