dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 inducement
3 expansiefase
4 Dogs of the Dow
5 showstopper
 Thema's
 Recent verbeterd
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
18-03rentebaten
18-03cash
18-03vredesdividend
18-03Bloomberg Commodity In...
18-03The Four Horseman
18-03ShareAction
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

securitisatie


Ook: securisatie, effectiseren, effectisering, vertiteling, titrisatie.
Een financiële techniek waarbij activa worden samengevoegd (gebundeld) en verkocht als effecten (securities); de activa worden overgedragen aan een speciaal daartoe opgerichte vennootschap - een special purpose vehicle (SPV) - waarbij de SPV ter financiering verhandelbare effecten uitgeeft die door deze activa worden gedekt; in het Engels worden deze effecten aangeduid met 'asset backed securities' (ABS).

De activa worden als het ware in stukken gehakt, weer in een andere vorm gebundeld en vervolgens weer doorverkocht als effecten. Bij securitisaties gaat het vaak om de bundeling van door banken aan huishoudens en bedrijven verkochte leningen; die worden als verhandelbaar schuldpapier verpakt en verkocht via speciaal daarvoor opgezette securitisatievehikels. In dit verband wordt ook wel de term herverpakte leningen gebruikt.

Door de securitisatie ontstaan verhandelbare effecten. Die zijn er in vele soorten en maten. Voorbeeld is een 'pool' van hypotheken van verschillende looptijden, die dient als onderpand (collateral) voor aandelen die op deze 'pool' worden uitgegeven.
Bij securitisatie-pools kan het gaan om allerlei soorten onderpand, zoals credit card leningen, royalties op filmopbrengsten, platenverkopen of kaartverkoop (zie: future flow-transactie).
Door securitisatie krijgen banken meer ruimte op de balans.

De geschiedenis van securitisatie gaat terug tot de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen gestart werd met gestructureerde producten rond bundels ('pools') van hypotheken; doel hiervan was het opzetten van een secundaire markt in hypotheken om zodoende de liquiditeit van hypotheekverschaffers - zoals de Government National Mortgage Association - te vergroten.
Sinds het midden van de jaren tachtig heeft de securisatie-markt een grote vlucht genomen. Het Kwartaalbericht DNB september 2007 meldt bijvoorbeeld voor Nederland: "van vrijwel nihil in 1996 tot EUR 190 miljard in 2007". De steeds verder uitgedijde markt voor securitisatie wordt als een van de oorzaken gezien van de kredietcrisis in 2007-2010. In 2008 liep de omvang van deze markt sterk terug, maar vanaf 2012 tekent zich enig herstel af.

Voorbeeld

  • 'De Europese Commissie wil de huidige situatie op de kapitaalmarkt aanpakken en doet daarvoor een aantal voorstellen. Er wordt werk gemaakt van harmonisatie en vereenvoudiging van wetgeving op het gebied van securitisatie. Hoewel er een levendige hypothekenmarkt is, blijven asset classes zoals autoleningen en MKB-leningen enorm achter. Bovendien zijn de regels in de lidstaten verschillend.'
    Bron: ABN AMRO Insights - 04-04-2018.

  • 'Het komt neer op een forse chirurgische ingreep: van een wereldspeler met een grote zakenbank in New York wil Credit Suisse zich omvormen tot een bank die zich toelegt op vermogensbeheer en de Zwitserse thuismarkt. Een bank die minder risico’s neemt, zo zei een bestuurslid tegen de Financial Times. .......Voorzitter Lehmann sprak van een „simpeler, meer gefocust bedrijfsmodel”. Waar de bank nu nog 49 procent van de inkomsten op Wall Street verdient, moet straks 85 procent van de inkomsten verdiend worden via vermogensbeheer en het bedienen van klanten in eigen land. Om dat te bereiken heeft Credit Suisse de securitisatie-afdeling in de VS, die hypotheken en andere leningen verpakt en doorverkoopt, in de etalage gezet.'
    Bron: NRC - 01-11-2022.


Engels: securitisation.


Zie ook: gestructureerde producten, herverpakte leningen, onderpand, vehikel, special purpose vehicle, asset-backed securities, kredietrisico, mortgage backed security, collateralized debt obligation, legacy assets, structured investment vehicle, subprime, future flow-transactie, pool(ing), resecuritisation of real estate mortgage investment conduits, kredietcrisis, hefboombeleggen, deleverage, financialisering.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter S.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet