dfbonline
 
Home | Begrippen A-Z | Begrip van de Dag | Thema's | Contact
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #
Trefwoord: 

Begrip van de Dag
Volg ons op Twitter
Abonneer u op de Begrip van de Dag feed (gratis)
geïmporteerde inflatie
Er wordt gesproken van geïmporteerde inflatie indien de ... >>
 Vandaag 19-03-2024
21776 begrippen & definities
 Trending begrippen
1 penny wise, pound foolish
2 inducement
3 expansiefase
4 Dogs of the Dow
5 showstopper
 Thema's
 Recent verbeterd
19-03Important Projects of ...
19-03industriepolitiek
19-03nationale kampioen
19-03divisie
19-03opsplitsen (van bedrij...
19-03afsplitsen
18-03digitaal huishoudboekj...
18-03middeninkomensval
18-03geïmporteerde inflatie
18-03raad van commissarisse...
 Suggesties
Mist u een begrip? Suggesties?
Stuur ons dan een e-mail.
 Meest opgevraagde begrippen
1Dogs of the Dow
2ouwe jongens krentenbroo...
3onder embargo
4debt service coverage ra...
5out-of-pocket kosten
6excasso
7reconciliatie
8arm's length-beginsel
9negatief eigen vermogen
10R-squared
Uw steun is hard nodig... Doneer nu

inflatie


Letterlijk: opblazen, groter worden.
In economische zin: geldontwaarding, geldrot, het minder waard worden van vermogen.
Met inflatie wordt bedoeld een gemiddelde stijging van de prijzen (het prijspeil) van goederen en diensten over een langere periode, gemeten aan de hand van de ontwikkeling van een prijsindexcijfer, met als gevolg een daling van de waarde van geld en daardoor ook van de koopkracht ervan. Door die afnemende koopkracht kan men voor hetzelfde geld minder goederen en diensten kopen dan voorheen. Inflatie wordt uitgedrukt als een percentage op jaarbasis.
Voor mensen en instellingen met financiële activa - zoals als spaarrekeningen of pensioenaanspraken - is inflatie niet prettig: door het verstrijken van de tijd zullen ze armer worden omdat waarde van hun geld beetje bij beetje wegsmelt. Mensen en instellingen met schulden gaan er daarentegen op vooruit.
Bij een kortstondige daling van het prijspeil wordt ook wel gesproken van een negatieve inflatie; echter, bij een langere periode van dalende prijzen wordt over deflatie gesproken.
De inflatie is een belangrijke economische indicator.
Er is niet één inflatiecijfer; er zijn veel verschillen in de wijze waarop inflatie berekend wordt, verschillen voor wat betreft het inflatiemandje (van welke goederen en diensten worden de prijzen gemeten), de periode waarover gemeten wordt, het al dan middelen van uitkomsten, enzovoorts.

Voorbeeld

  • 'De ruime keuze uit metingen van de inflatie begint te lijken op een bestelling bij een moderne koffietent. Ze zijn er in alle soorten en maten. Dat proces van verdere verfijning was al aan de gang, maar lijkt de afgelopen jaren versneld. Economen zijn – sommigen voor het eerst van hun leven – geconfronteerd met de ongebruikelijk hoge inflatie van de afgelopen jaren.'
    Bron: NRC, column Maarten Schinkel - 16-03-2024.

  • 'Deze week wordt in de Verenigde Staten de nieuwste Consumenten Prijs Index (CPI) gerapporteerd. Vorige maand bleken de prijzen met ruim 7 procent te zijn gestegen. Ook in Nederland zijn de prijzen meer dan 7 procent hoger dan een jaar geleden. Een dergelijke inflatie hebben we in geen 40 jaar meer gezien. ......Inflatie is een vijand van iedereen, van arm en rijk, van spaarders en beleggers. Langdurige inflatie kan uiteindelijk de economie volledig ontwrichten. Wanneer dat maar lang genoeg duurt wordt zelfs de positie van politieke machthebbers – al dan niet democratisch gekozen – bedreigd. De man of vrouw in de straat accepteert een voortdurende geldontwaarding niet en zal dat vroeg of laat duidelijk laten merken. Het is dan ook niet vreemd dat centrale bankiers overal ter wereld de geldkranen aan het dichtdraaien zijn om het inflatiespook weer de kast in te jagen. Het daarbij gehanteerde wapen is het verhogen van de rente.'
    Bron: Fintessa, column Jan-willem Nijkamp - 08-02-2022.



Zie ook: inflatiemandje, prijsindexcijfer, consumentenprijsindex, spilindex, Consumer Price Index, Harmonized Index of Consumer Prices, HICP-inflatie, Prijzendashboard, prijsstabiliteit, koopkracht, reële rente, kerninflatie, headline inflatie, hyperinflatie, runaway inflation, gevoelsinflatie, persoonlijke inflatiecalculator, frequente aankopen, stagflatie, agflatie, deflatie, desinflatie, reflatie, agflatie, kerninflatie, bestedingsinflatie, kosteninflatie, geïmporteerde inflatie, vermogensinflatie, tweede ronde-effecten, cost-push inflatie, demand-pull inflatie, headline inflatie, loongolf, loon-prijsspiraal, looninflatie, vergeldingsinflatie, schuldinflatie, debtflation, waardevast, inflation hedge, indexatie, oververhitting (van de economie), non-accelerating-inflation rate of unemployment, financiële stabiliteit, misery-index, rentewapen (centrale banken), inflatiedoel, inflation targeting, sterke munt, zwakke munt, output gap, Taylor-rule, Phillipscurve, geldpers, weginfleren, The Great Moderation, Bundesbankdoctrine, havik, duif, FAO Food Price Index, cash is trash, geiteneconomie, euroflatie, nieuwe normaal, graaiflatie, gasflatie, plaatsflatie, beknibbelflatie.

Tegenovergesteld: deflatie.

Vergelijk: biflatie.



Mail dit begrip Tip anderen





 Voorgaand begrip:
Alle begrippen
Letter I.
Volgend begrip:
 

Home | Doneer | Voeg begrippenlijst toe aan eigen site | Suggesties | Licenties
Over dfbonline.nl | Voorwaarden | Privacybeleid | Colofon | Sitemap | Contact
compleet